Незакінчене в'язання: починаємо безжалісну боротьбу!

Багатьом рукодільницям до болю знайома ситуація коли в голові дуже багато ідей для в’язання, хочеться зв’язати все і відразу. Результатом цього зазвичай стає купа недов’язаних речей. 

«Хочу що-небудь зв’язати!» – Ця думка основна причина появи незакінчених робіт. Ключовий момент тут відсутність конкретної мети в’язання, хочеться саме самого процесу. У цьому випадку можна зв’язати якийсь невеликий виріб: носочки, рукавички, резинку для волосся і т. д. Ці речі завжди потрібні, їх виготовлення не займає багато часу, а процес в’язання задовольнить потребу зв’язати «то – не знаю що».

Головне – порядок!

Найчастіше недов’язані речі зберігаються разом з пряжею, спицями, гачками, викрійками в ящику комода. Один тільки погляд на цю малоприємну картину відсікає всяке бажання працювати. Наведення порядку, генеральне прибирання та сортування наявного багатства послужить непогану службу. Недов’язані речі потрібно розділити на дві групи:

  • роботи, які планується закінчити;
  • вироби, дов’язивати які немає ніякого сенсу (в’язати дитині, а він підріс або змінилася фігура, смак і т. д.).

Те, що не підлягає доопрацюванню, доведеться розпустити. Пряжу слід згрупувати по фактурі, зібрати в одному місці гачки, спиці, голки, шпильки і т.д. Після ревізії заодно знайдуться давно втрачені клубки, спиця що загубилася або гудзик.

Сезонність.

Практика показує, що якщо почати в’язати зимовий светр навесні, то зазвичай він залишається недов’язаним і через рік. Виріб буде зв’язано набагато швидше, якщо носити або використовувати його можна буде відразу після закінчення роботи.

Іноді причиною скупчення незакінчених робіт є невдалий вибір інструментів для в’язання, пряжі або візерунка. Виконавши початок або одну деталь виробу, отриманий результат не відповідає очікуванням, натхнення йде і виріб відправляється на полицю. Кращий спосіб боротьби – це виготовлення зразка перед початком в’язання, коли ще можна скорегувати розрахунок петель, вибрати інший малюнок, змінити пряжу, спиці або гачок. Якщо початок роботи абсолютно не подобається, то розпочату річ краще розпустити. Інакше, навіть коли довяжете, вона не принесе ніякого задоволення.

Інструменти для в’язання, які дряпають або колють пальці, слід замінити новими, більш зручними. Коли гачок або спиці приємно лежать в руці, то і робота йде на лад! Тупі ножиці слід віддати майстру по заточенню. Потрібно регулярно проводити огляд свого робочого інвентарю.

Ставимо мету.

Як недивно, саме наявність чітко визначеної мети – головний ворог незакінченого в’язання. Якщо в голову прийшла ідея зв’язати ту чи іншу річ, слід продумати її фасон, колір, візерунок, фактуру і т.д. Коли мета чітко сформульована, справа піде досить швидко і обов’язково порадує результатом.

Також багатьом майстриням в боротьбі з недоробленими роботами допомагає різноманітність. Якщо взяти в роботу одночасно дві або три речі, в’язання не набридне одноманітністю.

Також варто запастися терпінням! У боротьбі з недов’язаними виробами найголовніше те, що їх кількість повинна скорочуватися, а не навпаки.

Ставимо мету.