Мотки пряжі і позначення на етикетціБільшість мотків пряжі для ручного в’язання мають паперову етикетку, на якій містяться основні відомості про склад пряжі, спеціальної обробці волокон (напр., мерсеризація, стійкість до молі або машинному пранні), інструкції з прання. Також, на етикетці може бути зазначена прогнозована щільність в’язаного полотна з даної пряжі, товщина спиць і фактична довжина пряжі в ярдах або метрах (невеликі відхилення допустимі).

На етикетці також додатково вказується назва і / або номер кольору і номер лота. Пряжа забарвлюється партіями, які називаються лотами, і між різними партіями пряжі може бути невелика різниця в тоні. Тому намагайтеся відразу купити потрібну кількість пряжі з невеликим запасом. Якщо вам необхідно докупити пряжу, щоб закінчити роботу, переконайтеся, що вона з тієї ж партії.

У деяких випадках, якщо мова йде про синтетичну пряжу, інформація про пряжу і торгова назва волокна вказані мовою країни-виробника.

Далі ми розглянемо позначення на етикетці.

Спиці та гачки .

товщина спиць

Рекомендована виробником товщина спиць в європейській чи американській метричній системі.

товщина гачка

Рекомендована виробником товщина гачка в європейській чи американській метричній системі

Ручне прання.

Ручне прання в трохи теплій воді

Ручне прання в трохи теплій воді

Ручне прання в теплої воді

Ручне прання в теплій воді при температурі не вище вказаній

Машинне прання.

машинне прання

Машинне прання в теплій воді при температурі не вище вказаній, полоскати у прохолодній воді, коротке віджимання, делікатна обробка

Машинне прання

Машинне прання в теплій воді при температурі не вище вказаній, коротке віджимання

Машинне прання

Машинне прання в теплій воді при температурі не вище вказаній

Примітка: існує кілька варіантів позначень. На деяких етикетках ванночка і градусник не обов’язково позначають прати у пральній машині.

Відбілювання.

При пранні не використовувати засоби, що містять відбілювачі

При пранні не використовувати засоби, що містять відбілювачі

Дозволено прання з вибілювачами, що містять хлор

Дозволено прання з вибілювачами, що містять хлор

Прасування.

Прасування заборонено

Прасування заборонено

прасувати при низькій температурі

Гладити при низькій температурі

Гладити при середній температурі

Гладити при середній температурі

Гладити при високій температурі

Гладити при високій температурі

Хімічна і суха чистка.

не піддавати хімчистці

Не піддавати хімчистці

Чищення з використанням тільки фтор-углеводороду або спеціальними розчинниками

Чищення з використанням тільки фтор-углеводороду або спеціальними розчинниками

Чистка на основі перхлоретилену

Чистка на основі перхлоретилену

Дозволені всі можливі методи чищення

Дозволені всі можливі методи чищення

Примітка: запитайте у фахівця з хімчистці, якими розчинниками чистити ваші в’язані вироби.

Щільність в’язання.

Щільність в'язання

Рекомендований виробником варіант щільності в’язання і товщина спиць. Символи читати, як: «30 п. х 40 р. = 10 х 10 см панчішною в’язкою»

Інструкції з прання.

прання заборонено

Прання заборонено

За матеріалами:

Энциклопедия вязания VogueKnitting