Мій перший светрОтже, ви вже освоїли ази в’язання на спицях і легко в’яжете лицьові і виворітні, підряд або через одну, а довжелезний шарф з різнобарвних ниток прикрашає шию вашого коханого? Чи не час зв’язати щось серйозніше, щоб усі навколо захоплено ахали, охали і прициківали, називаючи вас майстром на всі руки …

Дозвольте мені дати вам кілька слушних порад: За що і як взятися, щоб все вийшло, а не залишилось валятися недоробленим в дальньому кутку шафи.

1. Вибір моделі

Виберіть у журналах з в’язання кілька моделей джемперів, які вам подобаються не звертаючи увагу на складність або простоту візерунка (надалі розберетеся на якому конкретно зупиніться – все, може бути, і не так страшно). Якщо ви зовсім не впевнені у власних силах – зверніть увагу на дитячі моделі, але рекомендую вам такий варіант тільки якщо у вас є свій дитина, племінник, хрещеник, малюк подруги і т.д. – В’язати у шафу для якихось потенційних людей немає сенсу. Та ще – пам’ятайте, що діти дуже швидко ростуть, тому в’яжіть краще на виріст, а не на зараз (раптом процес затягнеться).

2. Вибір візерунка

Кілька слів «за» вибір непростої в’язки. По-перше, у в’язанні спицями використовуються тільки лицьові і виворітні петлі, просто вони по-різному компонуються – то разом пров’язуються, то простягаються, то пропускаються, ну і ще кілька варіантів. Тому подивіться уважно на схему та умовні позначення до неї, прочитайте кілька разів вдумливо, спробуйте, перепитайте, зрештою, у знайомих або в Інтернеті. По-друге, в’язати по прямій не так вже й просто – тут потрібна особлива акуратність, однакова щільність в’язання, бо нерівна в’язка додасть вашому пристрою кустарнінсть. І, в-третє, в’язати по прямій просто скучно, коли ще вивчати нові візерунки і петлі?!

3. Вибір ниток

Я б вам порадила не брати для першої роботи старі нитки від розпущеного бабусиного светру. По-перше, розпущені нитки зазвичай зберігають нерівність від попередньої в’язки, що не сприяє акуратності в’язання. По-друге, при розрахунку кількості ниток та візерунка в журналах зазвичай вказується не тільки кількість мотків, необхідний на конкретний виріб, а й передбачувана товщина нитки (при покупці необхідно орієнтуватись на вагу мотка, довжину нитки в мотку і номер спиць, якими рекомендується в’язати) . Та й взагалі, в’язати новими красивими нитками набагато приємніше.

4. початок в’язання

Отже, ви вибрали модель, придбали нитки. Перед початком в’язання обов’язково зв’яжіть зразок, у всіх журналах завжди обов’язково написано скільки петель і скільки рядів необхідно зв’язати для отримання зразка 10 на 10 см. В’яжіть так, як вам зручніше, не тягніть і не послабляйте в’язку. Якщо ви схильні до пухкої, вільної в’язці – візьміть спиці на розмір менше рекомендованих, якщо ж в’яжете занадто щільно – то спиці повинні бути на розмір більше.

Ну ось загалом і все. Приступайте і в’яжіть із задоволенням!