Мітенки з візерунком косичка - майстер-клас: фото 8Коли настає осінь, ще не хочеться носити теплі рукавиці або рукавички, але руки вже злегка мерзнуть вранці і вечорами. Пропонуємо просте рішення у вигляді мітенок. Мітенки являють собою рукавицю або рукавичку без верху, тобто без пальців. Що досить комфортно і зручно в такий період року як весна або осінь.

Для виготовлення даної моделі нам знадобився моток ниток і 5 спиць. Перед початком в’язання потрібно заміряти зап’ясті і найширшу частину долоні, а потім склавши дві цих довжини і розділивши попалам ми отримаємо потрібний розмір для в’язання. Після цього зв’яжемо невеликий зразок резинки 2 на 2 і подивимося скільки петель потрапляють в 1 сантиметр. Для цих мітенок було набрано 50 петель. Петлі розподілили на 4 спиці і п’ятої по колу зв’язали 7 см резинки 2 на 2. Це вийшло близько 20-22 рядів.

Для того, щоб перейти до основного візерунку ми розділили всі петлі вже на 3 спиці. Четвертою будемо в’язати, а п’ята буде допомагати для вив’язування косички. Якщо вважати точкою відліку петлю, де залишився хвостик нитки, тобто найпершу пров’язану петлю, то відносно її петлі розташовуємо в такому порядку: перша петля і ще 12 на правій спиці, остання і ще 12 на лівій, а інші 24 на центральній спиці, на них і буде розташовуватися коса. В’яжемо по колу праву мітенку.

Мітенки з візерунком косичка - майстер-клас: фото 1Мітенки з візерунком косичка - майстер-клас: фото 2

1-й – 4-й ряди:

1 спиця) вив + лиц – 5 пар, 3 вив.

2 спиця) 3 вив, 16 лиц, 5 вив.

3 спиця) 4 вив, лиц + вив – 4 пари, лиц.

5-й ряд:

1 і 3 спиці аналогічно, як і в попередніх рядах.

2 спиця) 3 вив, перших чотири лицьових зняти і залишити позаду робочої спиці і наступні 4 пров’язати лицьовими, далі повернутися до залишених і пров’язати їх теж лицьовими, наступні чотири зняти і залишити спереду робочої спиці, останні 4 лицьових пров’язати, повернутися до тих, які залишили і пров’язати їх лицьовими, 5 вив.

Мітенки з візерунком косичка - майстер-клас: фото 3Мітенки з візерунком косичка - майстер-клас: фото 4

Далі аналогічно. Це буде одна частина коси. Подібним чином пров’яжемо 4 частини.

На 5-й частині після 2 ряду на 3 спиці зробимо отвір для великого пальця. Для цього перших 2 петлі пров’яжемо, далі 8 знімемо. У цьому випадку петлі були зняті на велику скріпку, також можна їх зняти на шпильку або нитку. Тепер потрібно додати петлі на спицю взамін знятих. Це робиться за допомогою простих петель, які накидають на спицю, як показано на фото. І решту 3 пров’яжемо по малюнку.

Мітенки з візерунком косичка - майстер-клас: фото 5Мітенки з візерунком косичка - майстер-клас: фото 6

Далі за схемою розписаною вище до повної 7 частини коси. Почнемо 8 частину косички і пров’яжемо 2 ряди, а потім перейдемо на резинку 2 на 2. І до кінця нашої мітенки пров’яжемо резинку в 5-7 рядів. Тепер переходимо до завершення. Це наш великий палець. Зняті петлі перенесемо на спицю, доберемо з попередніх по колу додаткові петлі і розділимо їх на 4 спиці. Пров’яжемо резинкою 1 на 1 близько 14-16 рядів. Палець готовий. Залишилося заховати непотрібні хвостики ниток і наша мітенка готова.

Ліва мітенка в’яжеться аналогічно правій тільки в дзеркальному відображенні.

1-й – 4-й ряди:

1 спиця) лиц + вив – 4 пари, 4 вив.

2 спиця) 5 вив, 16 лиц, 3 вив.

3 спиця) 3 вив, лиц + вив – 5 пар.

5-й ряд:

1 і 3 спиці
аналогічно, як і в попередніх лавах.

2 спиця) 5 вив, перших чотири лицьових зняти і залишити позаду робочої спиці і наступні 4 пров’язати лицьовими, далі повернутися до залишених і пров’язати їх теж лицьовими, наступні чотири зняти і залишити спереду робочої спиці, останні 4 лицьових пров’язати, повернутися до тих, які залишили і пров’язати їх лицьовими, 3 вив.

Великий палець в’яжеться за схемою для правої руки.

Мітенки з візерунком косичка - майстер-клас: фото 7

Закінчуємо мітенки та ховаємо всі хвостики непотрібних ниток. Для тих, кому вони здадуться зовсім простими, можете прикрасити стрічкою, бантиками або намистинами, помпонами або кисточками. Такі мітенки виявляться гарним подарунком і теплим привітом для близьких і друзів. А можливо підштовхнуть вас на масу нових ідей і творінь.

Мітенки з візерунком косичка - майстер-клас: фото 8