• S (окружність 16.5 см)
  • M (19 см)
  • L (21,5 см)

Щільність в’язання: 34 п х 40 р = 10 см лицьовою гладдю

Вам знадобиться:

  • спиці 2.5 мм
  • 180 – 200 м пряжі Skein Quenn Blush (80% меринос, 20% кашемір, 393 м / 100 г)
  • 2 гудзики діаметром 20 мм

Позначення:

  • MB = шишечка = (1 лиц, накид, 1 лиц, накид, 1 лиц) в одну і ту ж петлю, повернути роботу, 5 вив, повернути роботу, 5 лиц, повернути роботу, 5 вив, повернути роботу, 5 лиц, перекинути попередні 4 петлі над 5-й.
  • 2ВЛ = 2 разом лицьовою з нахилом вліво (протяжкою)

Опис роботи.

Набрати невидимим набором 44 (50:56) петель, в’язати прямими і зворотними рядами.

Установчий ряд: 11 (14:17) вив, 2 разом вив, накид, 16 вив, 2 разом вив, накид, вив. до кінця

Мітенки “Перлина”Ряд 1 (ЛС): 11 (14:17) лиц, 2ВЛ, накид, 3 лиц, MB, З лиц, накид, 2ВЛ, 2 рзм лиц, накид, 3 лиц, MB, 1 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 2: як установчий ряд.

Ряд 3: 11 (14: 17) лиц, 2ВЛ, накид, 5 лиц, 2 разом лиц, накид, 4 лиц, накид, 2ВЛ, З лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 4: як установчий ряд.

Ряд 5: 11 (14: 17) лиц, 2ВЛ, накид, 4 лиц, 2 разом лиц, накид, 1 лиц, 2 разом лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 1 лиц, накид, 2ВЛ, 2 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 6: 11 (14: 17) вив, 2 разом вив, накид, 9 вив, 1 лиц, 6 вив, 2 рзм вив, накид, вив. до кінця

Ряд 7: 11 (14: 17) лиц, 2ВЛ, накид, 3 лиц, 2 рзм лиц, накид, 8 лиц, накид, 2ВЛ, 1 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця

Ряд 8: як установчий ряд.

Ряд 9: 11 (14:17) лиц, 2ВЛ, накид, 2 лиц, 2 рзм лиц, накид, 1 лиц, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 1 лиц, накид, 2ВЛ, 2ВЛ, накид, лиц до кінця

Ряд 10: 11 (14: 17) вив, 2 рзм вив, накид, 7 вив, 1 лиц, 3 вив, 1 лиц, 4 вив, 2 рзм вив, накид, вив до кінця

Ряд 11: 11 (14: 17) лиц, 2ВЛ, накид, 4 лиц, накид, 2ВЛ, 6 лиц, 2 рзм лиц, накид, 2 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця

Ряд 12: як установчий ряд.

Ряд 13: 11 (14:17) лиц, 2ВЛ, накид, 5 лиц, накид, 2ВЛ, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 2 рзм лиц, накид, 3 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця

Ряд 14: 11 (14:17) вив, 2 рзм вив, накид, 9 вив, 1 лиц, 6 вив, 2 рзм вив, накид, вив до кінця

Ряд 15: 11 (14:17) лиц, 2ВЛ, накид, 6 лиц, накид, 2ВЛ, Мітенки “Перлина”2 лиц, 2 рзм лиц, накид, 4 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця

Ряд 16: як установчий ряд.

Ряд 17: як 1-й ряд.

Ряд 18: як установчий ряд.

Ряд 19: 0 (1:2) лиц, (2 рзм лиц) 5 (6: 7) раз, 1 лиц, 2ВЛ, накид, 5 лиц, 2 рзм лиц, накид, 4 лиц, накид, 2ВЛ, 3 лиц, 2ВЛ, накид, З лиц, (2 рзм лиц) 5 (6:7) раз, О (1:2) лиц, 34 (38: 42) п.

Ряд 20: 6 (8:10) вив, 2 рзм вив, накид, 16 вив, 2 рзм вив, накид, вив до кінця.

Ряд 21: 6 (8:10) лиц, 2ВЛ, накид, 4 лиц, 2 рзм лиц, накид, 1 лиц, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 1 лиц, накид, 2ВЛ, 2 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 22: 6 (8:10) вив, 2 рзм вив, накид, 9 вив, 1 лиц, 6 вив, 2 рзм вив, накид, вив до кінця

Ряд 23: 6 (8: 10) лиц, 2ВЛ, накид, 3 лиц, 2 рзм лиц, накид, 8 лиц, накид, 2ВЛ, 1 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 24: як ряд 20.

Ряд 25: 6 (8:10) лиц, 2ВЛ, накид, 2 лиц, 2 рзм лиц, накид, 1 накид, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 1 лиц, накид, 2ВЛ, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 26: 6 (8:10) вив, 2 рзм вив, накид, 7 вив, 1 лиц, 3 вив, 1 лиц, 4 вив, 2 рзм вив, накид, вив до кінця

Ряд 27: 6 (8:10) лиц, 2ВЛ, накид, 4 лиц, накид, 2ВЛ, 6 лиц, 2 рзм лиц, накид, 2 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 28: як ряд 20.

Ряд 29: 6 (8:10) лиц, 2ВЛ, накид, 5 лиц, накид, 2ВЛ, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 2 рзм лиц, накид, 3 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 30: 6 (8:10) вив, 2 рзм вив, накид, 9 вив, 1 лиц, 6 вив, 2 рзм вив, накид, вив до кінця

Ряд 31: 6 (8:10) лиц, 2ВЛ, накид, 6 лиц, накид, 2ВЛ, 2 лиц, 2 рзм лиц, накид, 4 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 32: як ряд 20.

Ряд 33: 6 (8:10) лиц, 2ВЛ, накид, 3 лиц, шишечка, З лиц, накид, 2ВЛ, 2 рзм лиц, накид, З лиц, шишечка, 1 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Ряд 34: як ряд 20.

Ряд 35: 1 (2:3) лиц, (додати 1 п із протяжки, 1 лиц) 5 (6:7) раз, 2ВЛ, накид, 5 лиц, 2 рзм лиц, накид, 4 лиц, накид, 2ВЛ, 3 лиц, 2ВЛ, накид, 3 лиц, (додати 1 п із протяжки, 1 лиц) 5 (6:7) раз, 0 (1:2) лиц. 44 (50:56) п.

З’єднати в’язання в коло, 11 (14:17) лиц приведуть вас до початку панелі візерунка (панель візерунка також показана на схемі). Частина  мітенки, що залишилася  (крім кайми) в’яжеться по колу і всі кола будуть починатися в цій точці (на початку панелі узору). У всіх колах спочатку в’яжеться панель візерунка, а потім рівно в’яжеться залишок кола, за винятком 32-го кола, в якому вставляються петлі для великого пальця.

Коло 1: 2 лиц, накид, 2 разом лиц, 16 лиц, накид, 2 разом лиц, лиц до кінця.

Коло 2: 2ВЛ, накид, 4 лиц, 2 рзм лиц, накид, 1 лиц, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 1 лиц, накид, 2ВЛ, 2 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Коло 3: 2 лиц, накид, 2 рзм лиц, 6 лиц, 1 вив, 9 лиц, накид, 2 рзм лиц, лиц до кінця.

Коло 4: 2ВЛ, накид, 3 лиц, 2 рзм лиц, накид, 8 лиц, накид, 2ВЛ, 1 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Коло 5: як коло 1.

Коло 6: 2ВЛ, накид, 2 лиц, 2 рзм лиц, накид, 1 лиц, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 1 лиц, накид, 2ВЛ двічі, накид, лиц до кінця .

Коло 7: 2 лиц, накид, 2 рзм лиц, 4 лиц, 1 вив, 3 лиц, 1 вив, 7 лиц, накид, 2 рзм лиц, лиц до кінця.

Коло 8: 2ВЛ, накид, 4 лиц, накид, 2ВЛ, 6 лиц, 2 рзм лиц, накид, 2 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Коло 9: як коло 1.

Коло 10: 2ВЛ, накид, 5 лиц, накид, 2ВЛ, 2 рзм лиц, 2 накиду, 2ВЛ, 2 рзм лиц, накид, 3 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Коло 11: 2 лиц, накид, 2 рзм лиц, 6 лиц, 1 вив, 9 лиц, накид, 2 рзм лиц, лиц до кінця.

Коло 12: 2ВЛ, накид, 6 лиц, накид, 2ВЛ, 2 лиц, 2 рзм лиц, накид, 4 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Коло 13: як коло 1.

Коло 14: 2ВЛ, накид, 3 лиц, MB, 3 лиц, накид, 2ВЛ, 2 рзм лиц, накид, З лиц, MB, 1 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Коло 15: як коло 1.

Коло 16: 2ВЛ, накид, 5 лиц, 2 рзм лиц, накид, 4 лиц, накид, 2ВЛ, 3 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до кінця.

Кола 17-31: як кола 1-15.

Коло 32 (1-а рукавичка): 2ВЛ, накид, 5 лиц, 2 рзм лиц, накид, 4 лиц, накид, 2ВЛ, 3 лиц, 2ВЛ, накид, 0 (2:4) лиц, 10 лиц бросовою ниткою, повернути 10 П на ліву спицю, основною ниткою все ліцдо кінця.

Коло 32 (2-а рукавичка): 2ВЛ, накид, 5 лиц, 2 рзм лиц, накид, 4 лиц, накид, 2ВЛ, 3 лиц, 2ВЛ, накид, лиц до останніх 10 (12:14) п, 10 лиц бросовою ниткою, повернути 10 п на ліву спицю, основною ниткою лиц до кінця.

Кола 33-48: як кола 1-16.

Кола 49-63: як кола 1-15.

Основна частина мітенки закінчена. Продовжити не обриваючи нитку наст. чином (верхня кайма-обв’язка): 2 лиц, * повернути 2 петлі на ліву спицю, 1 лиц, 1 зняти, 1 лиц, протяжка; повт. від * до тих пір, поки всі петлі не будуть пров’язані. Обірвати нитку, залишивши короткий хвостик для зшивання. Встановити хвостик в голку і використовувати його для акуратного з’єднання кінця і початку кайми, потім заховати кінець нитки.

Великий палець.

Забрати бросову нитку і підняти лицьовими отримані відкриті петлі знизу і зверху великого пальця. Щоб зменшити ризик виникнення дірочок по краях великого пальця також підійміть лицьовими 1-2 п з перехрещених протяжок. В’язати 8 кіл лицьовими, потім закінчити також як для верхньої кайми мітенки.

Нижня кайма-обв’язка.

Помістити петлі невидимого набору нижнього краю мітенки на допоміжну спицю і тимчасово відкласти в сторону. Набрати 2 п, потім починаючи від верху отвору зап’ястя в’язати наст. чином:

Перша сторона отвори: * повернути 2 петлі на ліву спицю, 1 лиц, 1 зняти, підняти 1 петлю по краю отвору і пров’язати її ліцевою, протяжка; повторювати від * до тих пір, поки всі петлі невидимого набору не будуть пров’язані.

Нижній край: * повернути 2 петлі на ліву спицю, 1 лиц, 1 зняти, 1 лиц, протяжка; повторювати від * до тих пір, поки всі петлі невидимого набору не будуть пров’язані.

Друга сторона отвори: * повернути 2 петлі на ліву спицю, 1 лиц, 1 зняти, підняти 1 петлю по краю отвору і пров’язати її лицевою, протяжка; повт. від * до 1.5 см після краю убавочного ряду основної частини мітенки.

У цій точці виконати отвір для гудзики: * повернути 2 п на ліву спицю, 2 лиц, повторювати від * до тих пір, поки не буде пров’язаний 1 см l-шнура з двох петель, потім продовжити в’язати кайму як і раніше, починаючи 1 см після крапки, в якій починається вільний l-шнур. Після досягнення верху отвору обірвати нитку, залишивши короткий хвостик і закінчити також як і верх мітенки.

Для того, щоб розкрити ажур, намочити рукавички і заколоти кожну з них шпильками по розміром 25 см х 7 (8:9) см.

Мітенки “Перлина” - схема