Знайшла нещодавно хороший майстер клас по виконанні об’ємного маку гачком, хочу поділитися цією знахідкою. Автором цієї роботи є Ксенія Ніколаєва. 

Матеріали та інструменти:

  • червона пряжа для пелюсток (у даному випадку Yarn Art Tulip, 100% мікрофібра, 250 м. на 50 гр.)
  • зелена пряжа для листя (Yarn Art Violet секційного фарбування, 100% бавовна, 282 м. на 50 гр.)
  • гачки відповідного розміру: в даному випадку 0,9 для пелюсток і 0,7 для листя
  • дріт червоного, зеленого і чорного кольору
  • чорний бісер
  • ножиці
  • голка з широким вушком (гобеленова)
  • трохи наповнювача для набивання коробочки і бутона (в даному випадку використовувався наповнювач для іграшок; можна обійтися синтепоном)
  • шпилька для брошки на платформі з трьома отворами

Пелюстки квітки.

Квітка маку складається з двох деталей: пара нижніх пелюсток і пара верхніх.

Для нижніх пелюсток стовпчиками без накиду зв’язати коло 6-12-18-24-30. Перший ряд (6 петель) пров’язати в ковзаючу петлю амігурумі – намотуємо на палець нитку, знімаємо її, протягуємо в кільце гачок витягуємо робочу нитку і через кільце пров’язуємо повітряну петлю (цим ми нитку як би зафіксуємо), далі пров’язуємо потрібну кількість стовпчиків (зазвичай починають з 6), тягнемо за коротку нитку, затягуючи туго кільце.

Далі в’язати по спіралі (без петель підйому), роблячи рівномірно 6 прибавлень у кожному ряду. Для прибавлень вив’язувати два стовпчики без накиду з однієї петлі. Гачок вводити під обидві напівпетлі.

Для зручності підрахунку петель, початок ряду можна помітити маркером (ниткою іншого кольору, шпилькою). Якщо виконувати прибавлення точно один під одним, на деталі будуть видні явно виражені 6 секторів і вона буде мати швидше не форму кола, а правильного шестикутника. Для невеликих розмірів це не критично, але з естетичних міркувань можна від ряду до ряду зміщувати положення прибавлень.

Отримана кругла деталь – основа нижнього пелюсткового кола – має 30 петель по периметру. Поточну петлю будемо вважати першою. На перших 12 петлях в туніської техніці вив’язується один пелюсток; потім 3 петлі пров’язуються стовпчиками без накиду (проміжок між пелюстками); на наступних 12 петлях – другий пелюсток; останні 3 петлі – стовпчики без накиду.

Для пелюстки з першої петлі основи зв’язати ланцюжок з 15 повітряних петель (фото 1). Петлю на гачку вважати кромочною. З інших петель ланцюжка витягнути по одній петлі, але не пров’язувати; останню петлю витягнути з першої петлі основи (фото 2). На гачку буде 16 петель: 15 + крайкова. Петлі на гачку пров’язати по дві (всього вийде 15 “пров’язок”). Готовий перший туніський ряд (фото 3).

Набрати петлі для другого ряду (останню петлю витягнути знову з першої петлі основи); пров’язати петлі на гачку по дві.

Готовий другий ряд (фото 6).

Третій ряд буде скороченим: набрати 7 петель (на гачку буде 8, враховуючи крайкову), пров’язати одну петлю, потім залишилося пров’язати по дві (фото 8).

Для четвертого ряду набрати перші сім петель з третього ряду, ще сім петель з другого ряду і останню петлю витягнути з другої петлі основи. Пров’язати петлі по дві.

П’ятий ряд пров’язати таким же чином, набираючи останню петлю з другої петлі основи.

Шостий ряд знову скорочений.

У сьомому і восьмому рядах остання петля набирається з третьої петлі основи.

В’язання пелюстки триває до 12-ї петлі основи включно (на кожній петлі основи – по два туніських ряди, між ними один скорочений). Закінчивши пелюсток, закрити ряд з’єднувальними стовпчиками (фото 12), пров’язати останній у 12-у петлю основи.

У 13-у, 14-у, 15-у і 16-у петлі основи пров’язати по стовпчику без накиду. З 16-ї петлі почати вив’язувати другу пелюстку аналогічно першій.

Деталь нагадує вісімку (фото 13). Як правило, краї пелюсток закручуються (більше або менше в залежності від щільності в’язання та кручення нитки).

Для додання жорсткості і пластичності деталь потрібно обв’язати по периметру стовпчиками без накиду, приклавши до краю дріт (фото 14). Бажано підібрати дріт у тон нитки. Втім, при досить щільному в’язанні дріт повністю “сховається” всередині останнього ряду.

У куточках пелюсток слід пров’язати по 3 стовпчики без накиду, щоб уникнути деформації. Час від часу корисно розтягувати полотно, щоб пров’язати по периметру дріт максимальної довжини. Це дасть велику свободу в доданні пелюсткам природної динамічної форми.

Закінчивши обв’язку, обрізати нитку і скрутити кінці дроту. Кінці ниток “сховати”, прошивши ними коло основи. Таким же чином можна закріпити і дріт.

Нижнє пелюсткове коло закінчене.

Верхнє пелюсткове коло в’яжеться схожим чином. Основа на один ряд менша: 6-12-18-24. Кожна з двох пелюсток вив’язується на 10 петлях основи.

У проміжках між пелюстками по два стовпчики без накиду. Для кожної пелюстки з однієї петлі основи вив’язувати по два туніських ряди з 15 петель (плюс одна крайкова).

Між двійками з повних рядів пров’язувати по одному скорочениму ряду з 7 петель (плюс крайкова).

Заховати кінці ниток і зшити деталі разом.

Коробочка і тичинки.

Для коробочки (фото 19) зв’язати стовпчиками без накиду по спіралі кульку: 6-12-18-24-24-24-24-18-12-6. Убавки/прибавки виконуються рівномірно.

Для убавлення пров’язувати по дві петлі: ввести гачок у першу петлю, витягнути нитку, ввести гачок у другу петлю, витягнути нитку, пров’язати три петлі на гачку.

Перед останнім рядом, поки ще дозволяють розміри отвору, щільно набити кульку наповнювачем для іграшок. Потім пров’язати останній ряд і обрізати нитку, залишивши достатній кінець для кріплення до серцевини квітки.

Для тичинок червоною пряжею зв’язати коло за розміром основи верхнього пелюсткового кола: 6-12-18-24. Нитку обрізати, залишивши достатньо довгий кінець, щоб потім пришити деталь з тичинками до пелюсток. Відрізати шматок чорного дроту довжиною 70-80 см. (цієї довжини не вистачить на всі тичинки, доведеться нарощувати; але дротом більшої довжини вкрай незручно працювати). Петлі першого ряду потрібно пропустити, до них пізніше буде пришита коробочка. А ось із всіх інших петель будуть “рости” тичинки. Ввести дріт у першу петлю другого ряду знизу вгору (з вивороту на лице), залишивши короткий кінець 7-8 см. Цим кінцем прикріпити дріт до основи, обгорнувши ним найближчий стовпчик. Набрати на робочий кінець дроту чорну бісеринку, вивести дріт все через ту ж першу петлю на виворітну сторону, залишивши з лицевої сторони петлю з бісеринкою висотою близько 1 см. Скрутити петлю: вийде бісеринка на дротяній “ніжці” – перша Тичинка. Ввести дріт з вивороту на лице в другу петлю, нанизити бісеринку, через ту ж петлю вивести дріт на виворіт, залишивши петлю; скрутити петлю. Всього тичинок вийде 12 +18 +24 = 54.

Тичинки першого кола висотою близько 1 см; другого кола – на пару мм. більше; третього – ще трохи більше. Якщо хочеться зробити тичинки густішими, можна з кожної другої або третьої петлі “вирощувати” не одну, а дві тичинки. Щоб наростити дріт, досить скрутити з виворітного боку кінці “старого” і “нового” дроту.

Ниткою, що йде від коробочки, пришити до першого ряду кола з тичинками. Потім, проколоти коробочку наскрізь, вивести нитку на верхівку і, зачепивши пару ниток, знову приколоти в денце. Натягнути нитку, щоб коробочка злегка сплющилася і верхівка виявилася увігнутою. Зробити ще пару таких стібків, що стягують верхівку і денце. Закріпити нитку і обрізати. Вшити в центр квітки коло з тичинками.

Листочки.

Для великого листка зв’язати ланцюжок з 29 повітряних петель. Зелений дріт довжиною близько 30 см. скласти навпіл. Прикласти дріт до ланцюжка з повітряних петель і першу від гачка петлю пров’язати стовпчиком без накиду, ввівши гачок у дротяну арку (фото 29).

Підтягнути дріт і продовжити його обв’язувати, вводячи гачок у чергову петлю ланцюжка під дротяними жилками. 2-4 петля – стовпчики без накиду, 5-8 петля – напівстовпчики з накидом, 9-20 петля стовпчики з накидом, 21-24 петля – напівстовпчики з накидом, 25-28 петля – стовпчики без накиду.

Повернути в’язання. Прикласти до ланцюжка дріт, що йде від котушки (дріт не обрізати; буде прикро промахнутися з розміром в меншу сторону). У перші три петлі пров’язати по стовпчику без накиду. Зв’язати тільки на дроті 7 стовпчиків без накиду (дріт і петлі на ньому розташовуються перпендикулярно до попереднього ряду, фото 31).

Зігнути дріт відразу після останньої петлі, приклавши його по нижньому краю набраних семи петель. Пров’язати 6 стовпчиків без накиду, вводячи гачок під дротяну жилку між сусідніми петлями на ній. 7-й стовпчик пров’язати з 3-ї петлі основи. Наступні три петлі основи пров’язати стовпчиками без накиду, продовжуючи “ховати” всередині дротяний каркас. Потім тільки на дроті зв’язати 1 стовпчик без накиду, 6 напівстовпчиків з накидом, 1 стовпчик без накиду.

Зігнути дріт і пров’язати у зворотному напрямку 1 стовпчик без накиду, 6 напівстовпчиків з накидом; ще один стовпчик без накиду пров’язати в петлю основи. Наступні три петлі основи пров’язати стовпчиками без накиду.

Для третього відгалуження листка набрати на дріт 9 петель: 1 стовпчик без накиду + 7 напівстовпчиків з накидом +1 стовпчик з накидом. Зігнути дріт і пров’язати петлі в зворотному напрямку симетрично. Продовжити вив’язувати відгалуження з кожної 3-й петлі основи. При цьому 4-й, 5-й і 6-й листочки зв’язати на 10 петлях (1 стовпчик без накиду + 8 напівстовпчиків з накидом + 1 стовпчик без накиду), 7-й листочок – на 9 петлях, 8-й на 8, 9-й на 7. 10-й – «листочок – вершечок» – в’яжеться на петлі з торця основи з 7 петель. Ліва частина листа виконується симетрично.

Для маленького листка зв’язати ланцюжок з 20 повітряних петель. Прикласти зігнутий вдвічі дріт; пров’язати 3 стовпчики без накиду + 3 напівстовпчики з накидом + 6 стовпчиків з накидом + 3 напівстовпчики з накидом + 4 стовпчики без накиду. Повернути в’язання, докласти дріт, не відрізаючи його від котушки. Пров’язати 3 стовпчики без накиду. Для першого відгалуження на дроті пров’язати 6 стовпчиків без накиду, зігнути дріт і пров’язати 6 стовпчиків без накиду в зворотному напрямку, вив’язати останній стовпчик з петлі основи. Наступні три петлі основи пров’язати стовпчик без накиду. Для другого відгалуження набрати на дроті 1 стовпчик без накиду + 5 напівстовпчиків з накидом + 1 стовпчик без накиду і симетрично пров’язати у зворотному напрямку. Пров’язати ще 3 стовпчики без накиду і для третього відгалуження набрати на дроті 1 стовпчик без накиду + 6 напівстовпчиків з накидом + 1 стовпчик без накиду і аналогічно пров’язати у зворотному напрямку. 4-е відгалуження зв’язати точно так само; 5-е – як друге; 6-е – як перше. Верхній листочок зв’язати на торці основи з 6 стовпчиків. Ліву частину в’язати симетрично.

Бутон.

Для пелюсток стовпчиками без накиду зв’язати прямокутник довжиною 19 стовпчиків і висотою 5 рядів. Далі в туніської техніці вив’язати 4 пелюстки заввишки 7 петель і шириною 8 рядів (по 2 ряди з кожної петлі основи).

Проміжок між пелюстками становить 1 стовпчик (4 +1 +4 +1 +4 +1 +4 = 19). Закінчивши останню пелюстку, за допомогою сполучних стовпчиків спуститися до першого ряду прямокутника і обрізати нитку, залишивши кінець близько 30 см. (фото 37). Згорнути деталь трубочкою (лицьовою стороною назовні) і ниткою, що залишилася закріпити основу отриманого циліндра.

Чашолисток для бутона зв’язати стовпчиками без накиду по спіралі: 6-12-18-18-18-18-18-18-18-18. Перед початком в’язання залишити кінець нитки завдовжки близько метра; вивести його на лицьову сторону. Закінчивши деталь, обрізати нитку, залишивши кінець близько 30 см. Шматком зеленого дроту близько 35 см. проколоти основу пелюсток бутона. Розташувати деталь по середині, скрутити дротові кінці на 3-4 мм. Заховати кінці ниток.

Вставити пелюстки бутона в чашечку, вивівши дріт через денце чашечки на лицьову сторону (фото 39). Проміжок між основою пелюсток і стінками чашечки набити наповнювачем. Ниткою від краю чашечки пришити її до пелюсток. Ниткою від денця обв’язати дріт стовпчиками без накиду. На відстані 3-4 см. від бутона прикріпити до стебла маленький листок (дротики від листка стануть частиною стебла) і продовжити обв’язку ще на 3-4 см. Прикріплюючи листок до стебла важливо не просто обв’язувати разом кінці дроту, а самий перший стовпчик після місця з’єднання пров’язати, ввівши гачок в торцеву петлю листка. В іншому випадку є ризик “втратити” листок при експлуатації: дріт може просто вислизнути з обв’язки.

Збірка.

Чашечку для квітки (віна ж – основа брошки) зв’язати стовпчиками без накиду по спіралі: 6-12-18-24-30-36-42-48-54. Збільшення всередині кожного ряду виконуються рівномірно, але від ряду до ряду їх місце розташування краще зміщувати, щоб деталь вийшла круглої, а не шестикутної форми.

Перед останнім рядом прикріпити до основи великий листок (виворітною стороною до себе, лицевою – від себе), і продовжити в’язання, укладаючи дріт і нитки від листка по периметру основи (фото 47). Через 7-9 петель прикріпити стебло з бутоном виворотом до себе, лицем від себе (фото 48). Закінчивши останній ряд, обрізати нитку, залишивши досить довгий кінець, щоб пришити ним шпильку до чашечки і чашечку до квітки. Кінці дроту, якщо такі залишилися, скрутити між собою, згорнути колечком і укласти в площину деталі. Пришити до чашечки шпильку для брошки, розташувавши її трохи вище центру. Якщо пришивати рівно по центру, вона може “бовтатися” на одязі. Пришити квітку до чашечки.

Автор Ксенія Ніколаєва.