Майстер-клас - "Квітковий мотив"

Квітковий мотив – це те, що рукодільниця бодай раз у своїй в’язальній практиці, проте поза сумнівом використає. Мотивів, що нагадують квіти, найбільше різновидів саме у плетенні гачком. Наступний повинен поповнити Вашу колекцію, тим більш, що теплі дні не за горами. 

Для того, аби зв’язати отакий мотив нам знадобився гачок 1.0 mm, нитка 50-ка, а також пристрій для обрізки ниток.

Майстер-клас - "Квітковий мотив": інструменти

Не зайвою буде і ця схемка:

Майстер-клас - "Квітковий мотив": схема

Спочатку набираємо шість петель, котрі потім з’єднуємо у кільце.

Майстер-клас - "Квітковий мотив": набираємо 6 петель

1 рядок.

На початку рядку набираємо 4 повітряні петлі (3 петлі підйому + 1 за схемою) і робимо стовпчик із накидом, потім одну повітряну петлю і знов стовпчик з накидом. У результаті має вийти 12 стовпчиків з накидом у першому рядку.

Майстер-клас - "Квітковий мотив": 1 рядок

2 рядок.

Спочатку робимо з’єднуючий стовпчик у отвір, де була петля (для того, аби вийти на середину клітинки). Потім набираємо 5 петель (3 петлі підйому + 2 за схемою) і робимо стовпчик з накидом у простір попереднього рядку, тобто де петля. Далі дві петлі і знов стовпчик у місце де петля. І так усього 12 разів. Має вийти отаке:

Майстер-клас - "Квітковий мотив": 2 рядок

3 рядок.

У цьому колі ми робитимемо «пишний стовпчик». Для цього спочатку наберіть три петлі підйому, зробіть накид на гачок, введіть його у отвір попереднього рядку, де були дві петлі (у так зване «віконце»), далі витягніть нитку через петлю. Знову зробіть накид і всуньте гачок в той же отвір, протягніть через нього нитку. І так чотири рази (для першого пишного стовпчика, далі ж 5 разів!!!). Після цього зробіть останній накид і ниткою пров’яжіть всі петлі, що накопичилися на гачку. Далі ж пров’язуєте шість петель і повторюєте пишний стовпчик у перемішку із 6-ма петлями до кінця рядку. Зверніть увагу що з’єднується цей рядок трьома петлями та стовпчиком із накидом. По завершенні кола мотив повинен виглядати так:

Майстер-клас - "Квітковий мотив": 3 рядок

4 рядок.

І заключний етап в’язання мотиву. На початку дві петлі, далі 3 стовпчика без накиду. Перестрибнувши через «пишний стовпчик» вив’язуєте три стовпчики без накиду, одну петлю і знов стовпчик без накиду.

 Майстер-клас - "Квітковий мотив": 4 рядок

Залишилось тільки охайно заправити зайві нитки та обрізати їх.

Цей мотив, за бажанням, можна зробити і більшим у діаметрів. Секрет у першому рядку, де замість 12-ти стовпчиків можна зробити скільки завгодно. Головне співставити їх кількість із товщиною кільця із петель, у яке їх же робити.)

Мотив сплетений таким чином, можна використати у якості кульчиків, прикрас для волосся, оздоблення сумок, гаманців, якщо сплести кілька і з’єднати вздовж то і у якості ременя. Можливо ще у чомусь, що нам просто не прийшло тепер на гадку. «Українське в’язання з любов’ю» радить вам фантазувати і бажає, аби натхнення не проходило повз!