Розміри: 40/42 (44/46) 48/50.

Вам знадобиться:

  • 200 (250) 300 г білої і 150 (150) 200 г бежевій пряжі (78% бавовни, 22% поліаміду, 150 метрів у 50 грамах);
  • гачок № 5.

Увага! Спинка і перед в’яжуться разом поперек через плечі. Праву бокову смугу виконувати одночасно, ліву бічну смугу зв’язати по набірному краю пізніше. Потім зв’язати планки. Стрілки на викрійці – напрямок в’язання. 

Основний візерунок: число петель кратне 5 + 1 +3 повітряних петель підйому. В’язати за схемою 1. Кожен ряд починати з 3 або 1 повітряних петель підйому замість 1-го ст. з накидом або 1-го стовпчика без накиду і петель перед раппортом, повторювати петлі раппорта, закінчувати петлями після рапорту. Повторювати з 1-го по 14-й ряди, при цьому в’язати поперемінно по 7 рядів бежевій і білою ниткою. У 5-му, 7-му, 12-му і 14-му рядах в’язати стовпчики без накиду в повітряну петлю попереднього ряду, в 6-му і 13-му рядах в’язати стовпчики без накиду між стовпчиками без накиду попереднього ряду, це також відноситься для кожної 2-ї групи з стовпчиків з накидом 8-го ряду і кожного наступного 1-го ряду.

Увага! В інструкції початкові і кінцеві петлі розраховані як 1 раппорт; 1 стовпчик з накидом, 1 повітряна петля і 1 стовпчик з накидом в 1 петлю основи = група з стовпчиків з накидом.

Візерунок для планок: в’язати за схемою 2. Кожен круговий ряд починати з одної повітряної петлі підйому замість першого стовпчика без накиду і петель перед раппортом, повторювати петлі раппорта, закінчувати петлями перед початком кругового ряду, 1 з’єднувальним стовпчиком в повітряну петлю підйому. Виконати 1 раз з 1-го по Кофта зв’язана по вертикалі4-й ряди, потім повторювати 3-й і 4-й ряди.

Щільність в’язання:

  • основний візерунок: 17,5 петель і 7 рядів = 10 х 9 см.;
  • узор для планок: 17,5 петель і 18 рядів = 10 х 10 см.

Опис роботи.

Спинка і перед.

Почати з лівого боку. Бежевою ниткою зв’язати ланцюжок з 166 (166) 176 повітряних петель + 3 повітряні петлі підйому і в’язати основним візерунком = 33 (33) 35 раппортів.

Через 9 см. = 7 рядів від набірного краю спочатку в’язати перед на перших 13 (13) 14 раппортах (= 65 (65) 70 петель).

Через 36 см. = 28 рядів від набірного краю роботу закінчити. Потім в’язати спинку на останніх 13 (13) 14 раппортах 7-го ряду так само.

Середні 7 раппортів 7-го ряду + 1 петля для симетрії залишаються для вирізу горловини непров’язаними.

Через 36 см. = 28 рядів від набірного краю бежевою ниткою зв’язати між передом і спинкою ланцюжок з 36 повітряних петель і в’язати на всіх петлях основним узором = 33 (33) 35 раппортів.

Через 45 см. = 35 рядів від набірного краю для правої бічної смуги зв’язати білою ниткою 6 (8) 10 разів 6-й і 7-й ряди основного візерунка.

Через 52 см. = 47 рядів (54 см. = 51 ряд) 56 см. = 55 рядів від набірного краю роботу закінчити.

По набірному краю білою ниткою зв’язати ліву бічну смугу так само (для наочності цей 6-й і 7-й ряди основного візерунка позначені з нижнього краю схеми 1, ще раз).

Через 7 см. = 12 рядів (9 см. = 16 рядів) 11 см. = 20 рядів від набірного краю роботу закінчити.

Збірка.

З’єднати гачком білою ниткою бічні краї на 30 (29) 30 см., для цього в’язати поперемінно 1 стовпчик без накиду і 3 повітряні петлі, виконуючи стовпчики без накиду поперемінно в бічний край переду і спинки і щоразу пропускаючи 2 стовпчики без накиду.

Для нижньої планки приєднати до бічного шву білу нитку і в’язати візерунком для планок = по 13 (15) 17 раппортів на переді і на спинці. Через 11 см. = 20 рядів від початку планки роботу закінчити.

Для планки вирізу горловини по вирізу горловини в’язати білою ниткою візерунком для планок.

Увага! Слідкувати за тим, щоб число арок на вертикальних краях вирізу відповідало числу арок основного візерунка і на горизонтальних краях знаходилося 9 арок = 9 раппортів. Через 3,5 см. = 6 рядів від початку планки роботу закінчити.

Викрійка:

Кофта зв’язана по вертикалі - викрійка

Схеми та умовні позначення:

Кофта зв’язана по вертикалі - схема 1

Кофта зв’язана по вертикалі - схема 2

060513_1548_1.png