• Пряжа: Lana Grossa Feltro 50 m/50 g або будь-яка інша чиста шерсть, відповідна для валяння. Якщо ви хочете використовувати пряжу 100м/50 гр – в’яжіть в два складання. Вам буде потрібно приблизно 150 метрів (300 метрів для ДК) на одноколірні тапочки, і по 100 метрів кожного кольору (200 метрів кожного кольору для ДК) на двокольорові.
  • Спиці: номер 8 (або інший для досягнення необхідної щільності в’язання) прямі або кругові, тапочки в’яжуться в прямому і зворотному напрямку, потім зшиваються.

Щільність в’язання.

Лицьовою гладдю 3 петлі на 2.54 см і 4 ряди на 2.54 см (приблизно 12 петель на 16 рядів у квадраті 10.1 на 10.1 см). Виберіть такий номер спиць, на яких щільність в’язання найбільше відповідає зразку.

Розміри.

Приблизно Англія 3, 5, 7 (США 4.5, 6.5, 8.5), (Росія 34.5, 37, 39.5). Опис наведено для самого маленького розміру, для великих розмірів – в дужках. Якщо зазначена тільки одна цифра – значить, вона відноситься до всіх розмірами.
(Якщо вам потрібен більший розмір, дивіться додаток під *)

Розміри до валяння: Довжина приблиз. 27 см (29 см, 31 см). Висота приблиз. 13 см попереду, 11.5 см ззаду.

Скорочення:

  • лиц – лицьова
  • вив – виворітна
  • 1 приб – Прибавити 1 петлю. Прибавлення робити так: підняти протяжку між щойно пов’язаною петлею і петлею на лівій спиці спереду назад і пров’язати її за задню стінку. Т.ч. у вас вийде невидиме прибавлення.
  • 2 разом лиц – пров’язати дві петлі разом лицьовою (за передню стінку) (убавлення одній петлі)
  • 3 разом лиц – пров’язати три петлі разом лицьовою (за передню стінку) (убавлення двох петель)
  • 2 разом вив – пров’язати дві петлі разом виворітною (за передню стінку)

Для того, щоб зв’язати ці тапочки, вам буде потрібно використовувати три способи збавлення петель, до яких ви колись, можливо, нечасто вдавалися. Ці способи можуть показатися трохи «хитромудрими», але використавши їх двічі або тричі, ви зрозумієте, що вони дуже легкі. Ці збавлення допоможуть змусити зменшуємо петлі лягати з нахилом наліво або направо, і необхідні для того, щоб розвести бік тапочка від носка.

  • ССЛиц – Зняти, зняти, пров’язати зняті петлі разом лицьовою. Пояснення: зняти наступну петлю з лівої спиці на праву так, як коли б ви збиралися пров’язати її лицьовою за передню стінку, потім зняти таким же чином наступну петлю. Перекласти ці дві петлі назад на ліву спицю не перекручуючи і пров’язати їх разом лицьовою за задню стінку. Вийде одна петля з нахилом вліво.
  • ССВив – Зняти, зняти, пров’язати дві разом виворітною. Зняти наступну петлю з лівої спиці на праву так, як коли б ви збиралися пров’язати її лицьовою за передню стінку, потім зняти таким же чином наступну петлю. Перекласти ці дві петлі назад на ліву спицю не перекручуючи і пров’язати їх разом лицьовою за задню стінку (схрещеною виворітною).

Опис для одного тапочка, другий в’яжеться аналогічно.

Наберіть 56 (60, 64 петлі). Якщо ви в’яжете двокольорові тапочки, використовуйте для набору той колір, який запланували для стопи.

Ряд 1: всі лицьові

Ряд 2 і всі парні ряди: в’язати лицьовими (поки не з’являться інші вказівки)

Ряд 3: 1 лиц, 1 прибавлення, 26 лиц (28,30), 1 прибавлення , 2 лиц, 1 прибавлення , 26 лиц (28,30), 1 прибавлення , 1 вив (60 петель [64,68])

Ряд 5: 1 лиц, 1 прибавлення , 28 лиц (30,32), 1 прибавлення , 2 лиц, 1 прибавлення , 28 вив (30,32), 1 прибавлення , 1 вив (64 петлі, [68,72])

Ряд 7: 1 лиц, 1 прибавлення , 30 лиц (32,34), 1 прибавлення , 2 лиц, 1 прибавлення , 30 лиц (32,34), 1 прибавлення , 1 лиц (68 петлі, [72,76])

Ряд 9: 1 лиц, 1 прибавлення , 32 лиц (34,36), 1 прибавлення , 2 лиц, 1 прибавлення , 32 лиц (34,36), 1 прибавлення , 1 лиц (72 петлі, [76,80])

Підошва тапочка готова. Якщо ви в’яжете двокольоровий капець, з цього місця потрібно почати в’язати другим кольором, але залишити довгий хвостик пряжі, якою в’язали підошву, для зшивання в кінці роботи.

Ряд 10: всі петлі пров’язати лицьовими

Ряд 11: Всі петлі пров’язати виворітними

Ряд 12: 29 лиц (31,33), 3 разом лиц, 8 лиц, СССЛиц, 29 лиц (31,33) (68 петель, [72,76])

Ряд 13: 28 вив (30,32), ССВив, 8 вив, 2 разом вив, 28 вив (30,32) (66 петель, [70,74])

Ряд 14: 26 лиц (28,30), 3 разом лиц, 8 лиц, СССЛиц, 26 лиц (28,30) (62 петель, [66,70])

Ряд 15: 25 вив (27,29), ССВив, 8 вив, 2 разом вив, 25 вив (27,29) (60 петель, [64,68])

Ряд 16: 23 лиц (25,27), 3 разом лиц, 8 лиц, СССЛиц, 23 лиц (25,27) (56 петель, [60,64])

Ряд 17: 1 вив, ССВив, 19 вив (21,23), ССВив, 8 вив, 2 разом вив, 19 вив (21,23), 2 разом вив, 1 вив (52 петель, [56,60])

Ряд 18: 1 лиц, 2 разом лиц, 16 лиц (18,20), 3 разом лиц, 8 лиц, СССЛиц, 16 лиц (18,20), ССЛиц, 1 лиц (46 петель, [50,54])

Ряд 19: 1 вив, ССВив, 14 вив (16,18), ССВив, 8 вив, 2 разом вив, 14 вив (16,18), 2 разом вив, 1 вив (42 петлі, [46,50])

Примітка: якщо ви хочете, щоб тапочки були вище, ви можете пров’язати ще пару рядів з такою ж схемою збавлень. Таким чином тапочки стануть вище, а носок більш закритим.

Закрийте петлі, залишивши не дуже довгий кінчик нитки, якщо у вас двокольорові тапочки, і довгий кінчик нитки, якщо одноколірні, для зшивання тапочка.

Збірка.

Як тільки ви дов’яжете капець і закриєте петлі, ви одразу ж побачите, як потрібно скласти капець для зшивання. Необхідно зробити всього один шов: починаючи від верхнього краю п’яти і посередині стопи.

Використовуючи залишений після закриття хвостик пряжі, я пропоную використовувати матрацний шов для зшивання п’ятки, і плоский шов для зшивання підошви. Таким чином ви не будете відчувати шов на підошві.

До валяння ваші тапочки повинні виглядати так:

Капці “даффери” до валяння

Для валяння тапочок: покладіть закінчені, зшиті тапочки в пральну машину разом зі старими джинсами чи іншими щільними речами, щоб краще зваляти тапочки. Виберіть короткий цикл прання. Для пряжі Feltro рекомендована прання при 40 градусах, вона добре звалюється при цій температурі, але для іншої пряжі може знадобитися прання на 60 градусах.

Якщо ви ще жодного разу не валяли у своїй пральній машинці, зв’яжіть зразок і зваляти його, щоб визначитися, який режим вам підійде. Валяння дуже непередбачувана штука і всі пральні машинки відрізняються один від одного! Коли ви дістанете свої тапочки, поки вони ще вологі, приміряйте їх і надайте їм бажану форму. Якщо вони все ще занадто великі, продовжуйте процес валяння, зупиняючи машину через кожні кілька хвилин, щоб перевірити тапочки (якщо це можливо), або довалюйте їх вручну, поки вони не зваляються до потрібного розміру.

Для валяння вручну вам буде потрібно таз з гарячою мильною водою і миску з холодною водою. Опустіть тапочки в гарячу воду і потискайте їх кілька хвилин, потім прополощіть в холодній воді.

Повторюйте ці дії, час від часу приміряючи тапочки, до тих пір, поки вони не досягнуть потрібного вам розміру. Після цього гарненько прополощіть їх, відіжміть, надайте форму і залиште до повного висихання.

Якщо ж ваші тапочки будуть виглядати трохи маленькими, коли ви дістанете їх з пральної машини, не переживайте: натягніть їх на ноги, і тапочки розтягнуться точно по вашій нозі.

Капці “даффери” після валяння

Різниця між звалюваними тапочками і тапочками до валяння очевидна на цих фотографіях. Тапочки повинні зменшитися приблизно на 30%.

Капці “даффери”

* Для збільшення розміру потрібно просто додати 4 петлі до кількості петель для самого великого розміру при наборі, а в рядах з прибавленнями ці 4 петлі розподіляться таким чином: буде на 2 петлі більше після прибавлення на початку ряду, і на 2 петлі більше перед прибавленням у кінці ряду.

Наприклад, 3 ряд для 41 розміру буде таким: 1 лиц, 1 прибавлення, 32 лиц, 1 прибавлення, 2 лиц, 1 прибавлення, 32 лиц, 1 прибавлення, 1 лиц.

Кожні 4 петлі, додані до найбільшого розміру, наведеному в описі, дадуть збільшення тапочка на 2.54 см (1 дюйм) – орієнтовно! Все залежить від того, як ви зваляється їх.

Автор:

Mindie Tallack