Виконується голкою, дає тонкий еластичний край без зубчиків. При виконанні такого закриття на лицьовій гладі дає край, симетричний петельному набору

Загальна ідея.

Припустимо, ви в’яжете лицьовою гладдю і витягли спицю. Відкриті петлі виглядають наступним чином:

Інтерлочне закриття петель

Тепер, якщо кожну петлю взаємно з’єднати із сусідньою петлею, то вийде щось схоже на кінцевий результат інтерлочного закриття петель при в’язанні гладдю (див. нижче частина 1):

Інтерлочне закриття петель

Стосовно до резинці 1 лиц х 1 вив ви отримаєте результат, який виглядає аналогічним чином (див. нижче частина 2): синім виділені колонки лицьових петель.

Інтерлочне закриття петель

Інструкції дано для в’язання по колу, тому що цей метод закриття петель добре підходить для шкарпеток, шапок та інших виробів, в яких необхідний еластичний закриваючий край. Якщо ви в’яжете не по колу, пропустіть секцію Установка і відразу переходите до секції Закриття.

Частина 1: Інтерлочне закриття петель при в’язанні гладдю

Інтерлочне закриття петель при в'язанні гладдю

Інтерлочне закриття петель, виконане над рядом лицьовій гладі, в точності еквівалентно петельному (backwards) набору (у випадку, коли наступний ряд пров’язаний лицьовими за передню стінку). Це ідеальний вибір для шарфів, рукавичок без пальців або для будь-якого проекту, який виграє при симетрії набірного і закриваючого краю. Рожевим показаний набірний край, червоним – закриваючий край.

Установка.

Залишити хвостик нитки щонайменше в 5 разів довше краю що закриваєтьс, або ще трохи довше, якщо закриваєте резинку. (Зауважте, що на малюнках показаний короткий хвостик відмінного кольору – це зроблено тільки для наочності). Протягнути нитку в тупу голку.

Потім ввести голку в першу петлю на лівій спиці як при в’язанні виворітною (ззаду). Залишити петлю на спиці.

Інтерлочне закриття петель при в'язанні гладдю1

Ввести голку в останню петлю на правій спиці як при в’язанні лицьовою (спереду назад). Залишити петлю на спиці.

Інтерлочне закриття петель при в'язанні гладдю2

Закриття.

Ввести голку в першу петлю як при в’язанні лицьовою, потім у другу петлю як при в’язанні виворітною.

Скинути першу петлю зі спиці; залишити другу петлю на спиці. Поки не затягувати нитку!

Інтерлочне закриття петель при в'язанні гладдю3

Врахуйте, робоча нитка тепер перед роботою.

Ввести голку в виток робочої нитки перед першою петлею (яку ви тільки що скинули). Переконайтеся, що виток не перекрутився. Пройти через цей виток спереду назад.

Інтерлочне закриття петель при в'язанні гладдю - закриття1

Дуже обережно підтягнути нитку, простягаючи голку горизонтально вправо.

Інтерлочне закриття петель при в'язанні гладдю - закриття2

От і все. Повторити кроки 1 і 2, потім обережно підтягнути нитку, повторювати до тих пір, поки всі петлі не будуть закриті. Дотримуйтеся однакового натягу при підтягуванні нитки. Спочатку підбір правильного натягу може зажадати невеликого тренування.

Завершення роботи при в’язанні по колу.

Коли ви дійшли до останніх 2-х петель, потрібно з’єднати початок і кінець кола без зазору. Після проходу голки через 2 останні петлі на лівій спиці скинути обидві петлі.

Інтерлочне закриття петель при в'язанні гладдю - закриття3

Ввести голку в виток робочої нитки і підтягти, як ви робили з усіма попередніми петлями.

Ввести голку в самий перший виток робочої нитки, який був зроблений відразу після секції Установка. Пройти через цей виток спереду назад.

 Завершення роботи при в'язанні по колу1

Обережно підтягти нитку, потім заховати хвостик.

Завершення роботи при в'язанні по колу2

Частина 2: Інтерлочне закриття петель при в’язанні по візерунку

Частина 2: Інтерлочне закриття петель при в'язанні по візерунку

Інтерлочне закриття петель відмінно підходить для резинок, бо дуже добре розтягується і скорочується. Інструкції нижче дані для резинки 1 лиц х 1 вив.

Якщо ви уловили принцип, ви зможете адаптувати інтерлочне закриття петель для будь-якого візерунка з лицьових і виворітних петель.

Установка.

Почати з лицьової петлі на кінчику лівої спиці. Виконати секцію Установка як при в’язанні гладдю (частина 1).

Закриття.

(1-я петля лицьова, 2-я петля виворітна)

Ввести голку в дві перші петлі на лівій спиці як при в’язанні лицьовою. Скинути першу петлю (лиц. петля). Залишити другу петлю (вив. петля)

Інтерлочне закриття петель при в'язанні по візерунку - закриття 1

Врахуйте, що робоча нитка тепер за роботою.

Ввести голку в виток нитки перед лицьовою петлею, яку ви тільки що скинули Переконайтеся, що виток не перекрутився, і пройдіть через нього ззаду вперед.

Інтерлочне закриття петель при в'язанні по візерунку - закриття 2

Дуже обережно підтягнути нитку, простягаючи голку горизонтально вправо. (1-а петля виворітна; 2-а петля лицьова)

Ввести голку ззаду в дві перші петлі на лівій спиці як при в’язанні виворітною. Скинути першу петлю. Залишити другу петлю.

Інтерлочне закриття петель при в'язанні по візерунку - закриття 3

Врахуйте, робоча нитка тепер перед роботою.

Ввести голку в виток нитки перед щойно скинутою вив. петлею. Переконайтеся, що виток не перекрутився, і пройдіть через нього спереду назад.

Інтерлочне закриття петель при в'язанні по візерунку 4

Дуже обережно підтягнути нитку, простягаючи голку горизонтально вправо. Повторювати ці 4 кроки до тих пір, поки всі петлі не будуть закриті.

Закінчити коло так само, як при в’язанні гладдю, за винятком того, що ви проходите через дві останні петлі як при в’язанні лицьовою.

Якщо ви втратили ритм, зробіть перерву. Ця мантра допоможе вам зорієнтуватися:

  • Якщо перша петля лицьова: проходите через перші 2 петлі як при в’язанні лицьовою. Нитка йде назад: вводите голку через виток ззаду вперед.
  • Якщо перша петля виворітна: проходите через перші 2 петлі як при в’язанні виворітною Нитка йде вперед: вводите голку через виток спереду назад.