• Для дітей 4-9 місяців.
  • Ліф близько 45-55 см, довжина 90 см.

Щільність в’язання: 32 п х 64 р = 10 см х 10 см

Вам буде потрібно:

  • 10 мотків пряжі Jamieson & Smith 1 Ply Cobweb (100% вовна, 347 м / 25 г)
  • кругові спиці 2.0 мм
  • 5 маленьких ґудзиків

Використано візерунки шалі Унст. Дано дві моделі – ажурна хрестильна сукня без рукавів і сукня-сорочка з рукавами для носіння під основною сукнею, з ажурною каймою і простою серединою.

Порядок в’язання хрестильної сукні.

На фото праворуч показано закінчена, але не зшита сукня. Всі схеми дані в кінці статті.

1. Кайма зі вставкою – в’яжеться в поперечному напрямку

2. Спідниця – піднімаються 259 п по кромці кайми (1) і в’яжеться спідниця за схемами

3. Вставка по талії – в’яжеться в поперечному напрямку

4. Ліф, перед і спинка – піднімаються петлі по кромці вставки (3) і в’яжеться ліф однією деталлю

5. Обв’язування лівої пройми

6. Обв’язування правої пройми

 Хрестильна сукня

Кайма зі вставкою (1).

На бросову нитку набрати 33 петлі і в’язати за схемою кайми 28 повних раппортов. Залишити 33 петлі не закритими. Підняти рівномірно 259 петель (по одній з кожного другого ряду по кромці і 7 додаткових петель) вздовж прямої бокової сторони кайми. Пров’язати 4 ряди хустковою в’язкою.

Спідниця (2).

В’язати послідовно за схемами спідниці 1-5. Кожен ряд має 8 повних рапортів (7 цілих рапортів по центру і 2 половинки з боків, див. схеми), використаний мотив Дерево Життя. Не забудьте повторити 198 – 221 ряди ще раз. На завершення пров’яжіть 4 ряди (або більше при бажанні) хустковою в’язкою.

Вставка по талії (3).

Хрестильна сукня - візерунокУбавочний ряд: в’язати 2 разом лицьовою до кінця ряду (= 128 п).

Набрати 15 п робочою ниткою і пров’язати 2 ряди хустковою в’язкою, далі в’язати за схемою 6 вставку (раппорт 4 ряди). Для вставки непогано знімати першу петлю кожного ряду, щоб отримати кромочну у вигляді ланцюжка. Таким чином обв’язати в поперечному напрямку всі 128 петель верхнього краю спідниці. Вільно закрити 15 петель. Отримали прямокутну спідницю, призбирану в талії.

Ліф (4).

Знайдіть центр вставки по талії і позначте його шпилькою. Підніміть 50 петель (по 25 петель з кожної сторони від булавки), шпильку прибрати. Далі в’яжіть ліф по схемі 7, ліф являє собою квадрат з отвором для голови. На схемі вказано положення мотивів Ягода і виріз горловини. Поділ спинки на дві половини по 24 петлі починається в 61-му ряду, з цього місця в’язати рівно хустковою в’язкою, кожну половину окремо, з 61-го по 100-й ряд, потім закрити петлі.

Хрестильна сукня - викрійка

Хрестильна сукня - візерунок 2Примітка перекладача.

В оригіналі спідниця в’яжеться як прямокутник прямими і зворотними рядами, потім зшивається. Не бачу причин, чому б не в’язати спідницю по колу без шва, тим більше це полегшує в’язання ажуром в кожному ряду.

Крім того, можливо, комусь буде зручніше нижню кайму прив’язувати, коли спідниця вже готова (поміняти місцями кроки 1 і 2).

Хрестильна сукня - візерунок 3

Обв’язування пройм (5 і 6).

З обох сторін квадрата-ліфа буде по 50 кромочних, до яких приєднується обв’язка. Переважно, щоб в каймі було непарна кількість зубчиків, щоб середній зубчик опинився зверху на плечі. Обрана автором кайма має раппорт 18 рядів, 5 зубчиків дають 5 * 18/2 = 45 петель. Для обробки решти п’яти петель в кінці кожного 18-го ряду захоплювати додатково ще одну петлю ліфа. Альтернативно можна зв’язати обидві кайми окремо і потім пришити. Це дозволить уникнути з’єднувального ланцюжка (на фото вказано стрілкою).

Хрестильна сукня - ажурний бордюр

Збірка.

Виконати задній шов спідниці. Скласти ліф вдвічі і пришити спинку до вставки по талії. Обв’язати горловину і розріз спинки гачком: 3 пов. п, 1 ст. без накиду в кожну петлю обв’язуємо кромки. Пришити 3 гудзики, використовуйте дірочки в обв’язці гачком як отвори для гудзиків. Сховати кінці ниток.

Порядок в'язання сукні-сорочкиПорядок в’язання сукні-сорочки:

1. Кайма зі вставкою – в’яжеться в поперечному напрямку (в’язати аналогічно хрестильному сукні)

2. Спідниця – піднімаються 259 петель по кромці кайми (1) і в’яжеться спідниця лицьовою гладдю, приблизно на 10 см довше, ніж для хрестильної сукні. Для прискорення роботи при бажанні для спідниці можна перейти на спиці 3.25 мм

3. Вставка резинкою по талії.

Знову перейти на спиці меншого розміру. Убавочний ряд: 2 разом лиц, повт. до кінця. = 128 п. Далі в’язати резинкою 1 лиц х 1 вив близько 5 см (для отримання більш еластичною резинки можна в’язати лицьову за задню стінку). Закрити по 39 петель на початку наст. двох рядів = 50 п.

4. Ліф, перед і спинка – піднімаються петлі по кромці вставки (3) і в’яжеться ліф однією деталлю аналогічно хрестильної сукні, але без мотивів Ягода.

5. Лівий рукав

6. Правий рукав

Рукава (5 і 6).

З обох сторін квадрата-ліфа буде по 50 кромочних, до яких приєднується рукав.

Рівномірно підняти по 60 петель з кожної зі сторін і в’язати хустковою в’язкою 100 рядів (близько 15 см). Вільно закрити петлі.

Збірка.

Виконати задній шов спідниці. Скласти ліф вдвічі і пришити спинку до вставки по талії. Виконати шви рукавів. Обв’язати горловину, манжети рукавів і розріз спинки гачком: 3 пов. п, 1 ст. без накиду в кожну петлю обв’язуємо кромки. Пришити 2 гудзики, використовуйте дірочки в обв’язці гачком як отвори для гудзиків. Сховати кінці ниток.

Хрестильна сукня 3

Хрестильна сукня - позначення

Читання схем.

Непарні ряди читати справа наліво, парні ряди – зліва направо. Порожні клітинки – фон для візерунка. В’язати хустковою в’язкою (лицьові петлі по ЛС і ВС). Для товстої пряжі (більше 4 ply) виконувати тло лицьовою гладдю (лицьові по ЛС, виворітні по ВС). Петлі показані як вони виглядають з лицьового боку і в парних і в непарних рядах.

Хрестильна сукня

Хрестильна сукня

Схеми.