Обхват голови 57 см. Підійде для жіночої голови середнього розміру. Вільне прилягання.

Вам знадобиться:

  • Пряжа МеріноСілк, 75% меринос екстрафайн, 25% шовк, 140 м / 50 гр – трохи більше 1 мотка (приблизно 160 м)
  • Спиці 3мм кругові спиці (або набір панчішних спиць).
  • 8 маркерів петель
  • 4 намистини і трохи бісеру відповідного кольору.

Щільність в’язання: 24 пет * 36 р = 10 см лицьовою гладдю.

Скорочення і малюнки:

  • 4-пет шнурок” – * зняти всі 4 пет на ліву спицю, не повертаючи в’язання. Провязать 4 лиц, повторювати від *.
  • Лиц гладь” у в’язанні по колу – всі ряди в’язати лицьовими Французький берет - схемапетлями.
  • M3k” – вив’язати 3 лиц з 1 пет: 1 лиц, не знімаючи її з лівої спиці; накид, 1 лиц у ту ж пастку, зняти її з лівої спиці.
  • M3p” – вив’язати 3 вив з 1 пет: 1 вив, не знімаючи її з лівої спиці; накид, 1 вив в ту ж пастку, зняти її з лев. спиці.

Порядок роботи.

Набрати 4 пет і в’язати “4-пет шнурок” 132 ряду. Отриманий шнурок, якщо його обернути навколо голови, повинен сидіти досить щільно – після прання він розтягнеться.

Закрити 3 пет, залишивши 1 пет на правій спиці.

Спицею з гострим кінчиком підчепити одну половинку петлі з попереднього ряду і одягнути її на праву спицю (не важливо, яку саме половинку або навіть яку саме петлю для цього вибрати).

Таким же чином підняти половинку петлі в кожному ряду аж до самого першого – важливо при цьому, щоб кожна наступна половинка була точно під попередньої.

Усього вийде 132 пет.

З’єднати в’язання в кільце і в’язати лицьовою гладдю.

Ряд 1: рівномірно убавити 4 пет = 128 пет.

Ряд 2,3,4: лиц гладь.

Повісити на спиці маркери через кожні 16 пет, почавши на початку ряду (8 маркерів).

Ряд 5,6: маркер, в’язати лиц до наст маркера, 8 лиц, 1 вив, 7 лиц, маркер, в’язати лиц до кінця ряду.

Починаючи з 7-го ряду в’язати за схемою 1 на одному з клинів між маркерами. Початкова виворітна петля схеми знаходиться над тією зворотньою, яка була пров’язана в рядах 5 і 6.

Ряд 7: * маркер, M3k, лиц до маркера, повтор від *. Не забути при цьому один клин в’язати за схемою 1! = 144 пет.

Ряд 8,9,10: лиц гладь. Не забути при цьому один клин в’язати за схемою 1!

Повторити ряди 7-10 всього 4 рази, пров’язуючи все клини лиц гладдю, за винятком одного клина, в центрі якого вив’язується листової візерунок за схемою 1. Останнім був ряд 22! = 192 пет.

Ряд 23: лиц гладь. Не забути при цьому один клин в’язати за схемою 1!

Ряд 24,25,26: лиц гладь. Не забути при цьому один клин в’язати за схемою 1!

Ряд 27: * маркер, 3 разом лиц, лиц до маркера, повтор від *. Не забути один клин в’язати за схемою 1! = 176 пет.

Повторити ряди 24-27 всього 11 разів, пров’язуючи все клини лиц гладдю, за винятком одного клина, в центрі якого вив’язується листової візерунок за схемою 1. Коли схема 1 буде повністю пров’язані, цей клин так само в’яжеться лиц гладдю.

Останнім був ряд 67 .= 16 пет.

Ряд 68,69,70: лиц гладь .= 16 пет.

Французький берет - схема позначенняРяд 71: 3 разом лицьовою – 5 разів, останню петлю пров’язати разом з першою петлею цього ж ряду. Якщо треба, перерозподілити петлі на спицях. = 5 пет.

Ряди 72-78: лиц гладь. (ці ряди виконують хвостик в центрі берета).

Обрізати нитку, залишивши хвостик близько 20 см. Протягнути хвостик через всі петлі, затягнути і зав’язати. Вивернути навиворіт берет (в’язали-то ми по вивороту!). Для вивертання хвостика можна використовувати в’язальний гачок.

Зшити кінці 4 пет шнура разом петля до петлі.

Нашити на листочки намистинки і бісер.

Замочити берет в теплій воді, віджати в рушник, розтягнути на тарілці 25 см діаметром і дати висохнути.

Французький берет

Французький берет

Французький беретФранцузький берет

Джерело:

“Basic French” Beret by Maria Petikhina