В’язальниці усього світу завмерли в очікуванні новин про долю фільму «П’ятничний клуб з в’язання» (The Friday Night Knitting Club) з Джулією Робертс у головній ролі. Вихід фільму був обіцяний продюсерами спочатку на 2008 рік, а потім – на кінець 2010 року. На жаль, дива не сталося, і зйомки самого «в’язаного» фільму Голлівуду знову перенесено, на цей раз – аж на 2013 рік. Фільм мріють подивитися майже 60% потенційних глядачів (за рейтингами американських кінобаз), і 100% в’язальниць, адже фільмів, в яких в’язання грало б головну роль, в світі не існує!

У тому, що на головну роль у фільмі про в’язання була запрошена саме Джулія Робертс, насправді немає нічого дивного. Джулія не просто найбільш високооплачувана актриса, але і найзнаменитіша в Голлівуді в’язальниця, яка звела в’язання у ранг модних і елітних захоплень серед голлівудської тусовки, і надихнула власним прикладом не один десяток акторів і актрис на те, щоб взяти в руки спиці. Сьогодні в’язання на спицях входить в список умінь, якими кінозірки пишаються, а речі, зв’язані своїми руками, вони носять так, наче це найдорожчий бренд у світі.

На жаль, виконавиця головної ролі і за сумісництвом продюсер «п’ятничного клубу» поки не повідомляє ніяких новин про долю свого кінотворення. Нам, тим хто захоплюється в’язанням, залишається тільки чекати і читати однойменну книгу Кейт Джейкобс, по якій і буде знятий фільм. До речі, вже існує продовження роману, яке називається «Knit Two».

Сюжет «пДжулія Робертс – Голлівудська в’язальниця №1‘ятничного клубу» розповідає про долі та проблеми звичайних жінок, різних за характером, рівнем життя, соціальним статусом та національністю, але при цьому об’єднаних любов’ю до в’язання. Вони зустрічаються п’ятничними вечорами в місцевому магазинчику пряжі, відкритому головною героїнею Джулією Уолкер, матір’ю, яка поодинці виховує дочку і заробляє на життя в’язанням і продажем товарів для рукоділля. Жінки в цьому сформованому клубі завжди готові допомогти один одному: у вихованні дітей, у конфліктах на міжрасовому грунті, пережити розлучення або невірність і навіть важку хворобу. У книзі побіжно згадується і сама Джулія Робертс, як знаменитість, яка в’яже і якою захоплюються героїні.

Насправді, книга не стільки про в’язання, а про про силу жіночої дружби, зав’язаної випадково, на тлі улюбленого захоплення. Звичайно ж, пряжі і спиць в майбутньому фільмі напевно буде в надлишку, а Джулія Робертс, нарешті, буде робити в кадрі те, що вона зазвичай робить під час перерв між зйомками, – в’язати!

Треба сказати, в’яже вона фантастично. У буквальному сенсі – віддає перевагу яскравим кольорам і сміливим рішенням. Шанувальники Джулії Робертс уважно відстежують те, у що вона одягається, і від їхнього погляду ніколи не вислизають в’язані речі. На форумах фанатів і просто в’язальних сайтів часто розпалюються справжні баталії з приводу того, чи сама вона зв’язала черговий новий кардиган / светр / шарф / чи ні. Звичайно ж, є й речі, про авторство яких сперечатися не доводиться. Наприклад, светр з різнокольоровими смужками і жовта сумка з яскравим декором…

93531736_large_25Остання, до речі кажучи, наробила багато шуму серед американок після своєї появи в журналі People восени 2006 року. Джулія Робертс виходила з Нью-Йоркського театру, коли її зняли всюдисущі папарацці. На руці Джулії була яскрава валяна сумка з черепаховими ручками і шовковими квітами. Швидше за все, сумка була першим вдалим досвідом Джулії в валянні (в’язання не єдине її рукодільні хобі – у своїй кімнатці-майстерні вона любить усамітнитися, щоб що-небудь зшити або спробувати нові види рукоділля, як вона зізналася в одному з інтерв’ю). Але ефект вона справила на кшталт вибуху в світі хендмейдеров: жінки виривали з журналу сторінку з фотографією сумочки, на форумах обговорювалися нюанси обробки, тип пряжі, розміри й колірні поєднання. Найбільш заповзятливі з хендмейдеров стали створювати свої версії «сумки Джулії Робертс» і продавати їх аж за 300 доларів, а також проводити майстер-класи і комплектувати набори «зроби сам свою сумку Джулії». На будь-якій виставці товарів рукодільних речей стенди з яскравими сумками були одними з найпопулярніших, а пряжа жовтого кольору змітали з прилавків магазинів, хоча раніше розходилася набагато повільніше інших кольорів і відтінків.

Якщо ви зараз зловили себе на думці, що теж хочете сумочку а-ля Робертс, то є кілька загальних порад:

  • Якщо будете сумку валяти, то в’яжіть її в три рази більше того розміру, що задумали отримати в оригіналі, оскільки заготівля піддасться обробці в гарячій воді,
  • Якщо будете сумку просто в’язати, намагайтеся в’язати туго з товстої пряжі, щоб вона краще тримала форму,
  • Використовуйте фантазійну пряжу типу «травичка» для обробки,
  • Використовуйте всю вашу фантазію укупі зі смаком, щоб у підсумку було чим пишатися.

Джулія Робертс – Голлівудська в’язальниця №1

Джулія взагалі дуже сильно любить в’язати светри. На зорі своєї акторської кар’єри вона часто в’язала їх собі і не соромилася з’являтися в них на публіці. Кажуть, на це Різдво Джулія зв’язала светри для дітей Джонні Деппа, з яким, за її власним визнанням, вона мріє зіграти в якому-небудь фільмі, «поки не сильно постаріла».

… І все-таки як же так вийшло, що саме Джулія Робертс стала в’язальницьою №1 в Голлівуді? Адже і до неї були актриси, які дружили зі спицями, наприклад, Кетрін Хепберн, Мерилін Монро. Просто Джулія на відміну від багатьох інших актрис не соромилася з’являтися на знімальному майданчику з кошиком пряжі і спицями. Вона в’язала і продовжує це робити в перервах між зйомками, не боячись бути схожим на стереотипну «бабусю ». У міру того, як гонорари Джулії росли, ріс і її авторитет, люди копіювали все, що вона робила. Незабаром і в’язати на знімальному майданчику під час перерв стало дуже модним серед актрис. В одному з інтерв’ю на питання «Чому в’язання, а не читання, наприклад?» Джулія Робертс відповіла, що звикла бути соціально активною навіть під час особистого відпочинку: читання не дозволяє одночасно спілкуватися з іншими людьми, а в’язання – ще й як!

За матеріалами:

Ручной мир