Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард“.

В якості візерунка можна взяти будь-яку монохромну схему для вишивки хрестом. Наприклад таку:

Двосторонній жакард

Отже, беремо пряжу двох кольорів, складаємо їх і набираємо петлі в 2 нитки:

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард”.

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард”.

Бажано, щоб кольори чергувалися, так буде зручніше в’язати перший ряд, але це не обов’язково.

Тепер в’яжемо: перша і остання петлі ряду завжди пров’язуються в 2 нитки лицьової (так виходить гарний зубчатий край). Всі петлі лицьовою (в цей момент) сторони в’яжемо лицьовими одним кольором, виворітної сторони – виворітними іншим кольором:

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард”.

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард”

Зручно нитки тримати так:

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард”.

Ближче колір, який частіше використовується в цьому ряду.

За схемою у нас перший ряд одного кольору, тому отримуємо з лицьової сторони – ряд лицьових темною ниткою, з виворітної – ряд лицьових світлою ниткою:

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард“

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард“

Петлі малюнка пров’язуємо контрастною ниткою (як лицьову, так і наступну за нею виворітну). Тобто, якщо фон світлий: лицьова петля візерунка пров’язується темною ниткою, виворітна – світлою. Якщо виникає плутанина з виворотом, потрібно просто повернути в’язання і вирахувати, яким кольором треба в’язати. У будь-якому випадку, в кожній парі петель лиц. і вив. повинні бути різних кольорів:

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард“

Закриваємо петлі будь-яким способом в 2 нитки захоплюючи по 2 петлі (лиц. і вив.). Ось що вийшло з однієї сторони:

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард“

і з іншої:

Майстер-клас з техніки “двосторонній жакард“

Зауваження: Іноді в описах зустрічається трохи інший метод, в якому кожна 2-а петля (виворітні) просто знімаються. Але мені це здається нераціональним – за раз пров’язується тільки одна сторона, тоді як я описала спосіб, коли за один ряд пров’язуються обидві сторони в’язання.

За матеріалами:

Магия вязания