• 200 г пряжі мохер середньої товщини (150 г жовтого кольору і 50 г білого)
  • Спиці № 4.5

Шапочка.

Вона складається з 2 частин: смуги-одворота і денця.

Опис роботи:

Смугу-одворот шириною 12-13 см в’яжіть поперечним в’язанням від потиличного шва, виконуючи візерунок «кольоровий джгут» з 2 лицьових петель на тлі петель хусткової в’язки. Наберіть на спиці
24 петлі (22 петлі візерунка плюс 2 крайкові) допоміжної ниткою і пров’яжіть 1 ряд, далі переходите на основну нитку.

0-й ряд: 10 лицьових петель жовтою ниткою, 4 виворотні петлі білою ниткою, 10 лицьових петель жовтою ниткою.

1-й ряд: всі петлі лицьові – 10 петель жовтою ниткою, перехоплення з 4 петель (пров’яжіть спочатку 3-ю і 4-у петлі, потім 1-у і 2-ю петлі), 10 петель жовтою ниткою.

2, 4, 6, 8-й і інші виворотні ряди: в’яжіть, як лежать петлі за кольором – лицевої петлею жовтою ниткою, виворітного петлею білою ниткою.

3-й ряд: 9 петель жовтою ниткою, перехоплення з 3 лицьових петель з ухилом вправо, перехоплення з
3 лицьових петель з ухилом вліво, 9 петель жовтою ниткою.

5, 7, 9-й і інші лицьові ряди: в’яжіть за схемою – ромби з 2 лицьових білих петель на жовтому фоні хусткової в’язки.

Зв’язавши смугу-одворот шапочки довжиною 52-54 см (5-6 рапортів малюнка) перенесіть відкриті петлі на допоміжну нитку, далі наберіть новий ряд петель по краю смуги-одворота (з виворітного боку) і в’яжіть денце шапочки таким чином: розділіть всі петлі на 5 частин і в’яжіть кожен клин хусткової в’язкою, розділові смуги клинів складаються з 3 петель (лицьовий, виворотний, лицьовий).

Зв’яжіть таким чином шапочку на висоту 8-9 см і далі пров’язуйте разом по 2 петлі лицевою у кожному особовому ряду з кожного боку розділової смуги. Решта 10 петель шапочки стягніть ниткою, зшийте шапочку по потиличному шву, відкриті петлі смуги зшийте трикотажним швом, не порушуючи малюнка ромбів.

Шарф.

Він складається з 2 різнокольорових смуг – білої та жовтої.
Довжина шарфа в готовому вигляді 170-190 см.

Наберіть на спиці 24 петлі допоміжної ниткою, потім переходите на основну нитку, наприклад жовту, і в’яжіть смугу хустковою в’язкою довжиною 65-75 см, потім починайте вив’язувати візерунок з ромбів білою ниткою. Для цього вводьте білу нитку в середину шарфа, починаючи візерунок з 7-го ряду за схемою, далі вив’язувати раппорт до 24-го ряду і потім вив’язувати цілий рапорт узору з 1-го по 24-й ряд.

Для утворення мисообразного закінчення шарфа, починаючи з 7-го ряду останнього рапорту, зменшуйте петлі з обох сторін, пров’язуючи по 2 петлі разом в кінці кожного ряду.

Останні 4 петлі шарфа пров’яжіть за 2 етапи: спочатку по 2 петлі разом, потім решту 2 петлі пров’яжіть 1 петлею.

Зробіть на кінці шарфа пензлик з білої пряжі.

Другу половину шарфа в’яжіть таким же чином, тільки з білої пряжі, малюнок вив’язувати жовтою ниткою.

Далі, треба відплести від готових смуг шарфа початкову допоміжну нитку і зшийте смуги трикотажним швом.

двукольорні шапочка і шарф

За матеріалами:

Узелок