Блокування акрилу

Цікава стаття про те, як правильно блокувати вироби з акрилу. Блокувати = піддавати виріб волого-теплової обробки. Міф, який часто спливає на в’язальних форумах, це міф про те, що акрил не можна блокувати. Так вважають навіть знамениті дизайнери. Це неправда. Акрил МОЖНА блокувати. Насправді, акрил ПОТРІБНО блокувати. Пряжа виглядає набагато краще після обробки. Акрил – це синтетична пряжа, яка вимагає обробки паром, а не звичайної вологої обробки. 

Робиться це досить просто. Зафіксувати деталі нержавіючими шпильками на блокувальної поверхні, вирівнюючи прямі края. Якщо виріб трохи менше, ніж потрібно, злегка розтягнути деталі. Після блокування розміри зберігаються!

Зручний у використанні дріт для блокування. На відміну від шпильок, він не залишає слідів у вигляді зубчиків.
У більшості випадків я блокую виріб виворітною стороною вгору. Однак, якщо візерунок текстурний (коси, переплетення), краще фіксувати виріб лицьовою стороною вгору, щоб візерунок зберіг рельєфність.

Потім деталі треба акуратно обробити паром за допомогою відпарювача або доброї парової праски. Праску тримати над виробом, не торкаючись до його поверхні. Не перестарайтеся, надлишок пара вб’є акрил. Вбити акрил = перегріти його до такої міри, що він розплавиться і втратить еластичність.

Вбитий акрил – це чудова шовковиста ганчірочка, досить приємна. Це властивість акрилу можна використовувати для виробництва плісированих спідничок.

Потім залишити виріб до повного висихання, яке зазвичай відбувається швидше, ніж при вологій обробці, але тим не менш, займає декілька годин, які можна присвятити мріям про нові проекти.
Блокування паром зберігається після прання вироби, тому його досить робити один раз.

Блокування акрилуБлокування акрилу