Білий коротенький пуловерРозміри: 36–38 і 40-42.

Якщо вказано лише одне значення, це означає, що застосовується воно до всіх розмірів.

Вам буде потрібно:

  • в залежності від необхідного розміру 400-450 г пряжі натурального кольору ( бавовна 100%, 284 метрів на 100 г)
  • спиці 6 і 7

В’яжемо в дві нитки.

Резинку виконуємо спицями №6: 1 лицьова , 1 виворітна. У виворітних рядах всі петлі виконуємо по малюнку.

Візерунок для планки горловини виконуємо на спицях №7 лицьовою гладдю.

Візерунок коса спицями №7: в’яжемо за схемою, на ній наведені тільки лицьові ряди. У виворітних рядах всі петлі виконуємо виворітними. Повторюємо з 1 по 8 р.

Ажурний візерунок спицями № 7:

1 ряд (лиц. ряд): пров’язуємо 2 петлі разом лиц. 1 накид, 1 лиц.

2 ряд (вив. ряд): всі петлі і накиди в’яжемо вив.

3 ряд (лиц. ряд): пров’язуємо лиц, 1 накид, 2 петлі разом лицьовою схрещеною.

4 ряд (вив. ряд): всі петлі, накиди в’яжемо вив.

Повторюємо з 1 по 4 ряд.

Дотримуємося рекомендованої щільності в’язання:

  • Для візерунка планки і резинки: 21 петлі і 24 ряди – 10 на 10 см.
  • Візерунок коса: 16 петель і 20 рядів – 8 см на 10 см.
  • Ажурний візерунок: 10 петель і 20 рядів – 10 на 10 см.

Опис роботи.

Білий коротенький пуловер - викрійка + схема

Спинка пуловера.

Набираємо на спиці №6 76 (86) 96 петель і пров’язуємо резинкою (1х1) 4,5 см, в останньому ряду при цьому рівномірно убавляємо 16 петель. Разом отримуємо: 60-70-80 петель.

Продовжуємо в’язання спицями №7, петлі при цьому розподіляємо таким чином: кром. петля, 1 вив, 3 петлі – ажурний візерунок, * 2 вив, 3 петлі – ажурний візерунок, виконуємо від * 3-4-5 рази, 2 вив, 16 петель – візерунок коса, ** 2 вив, 3 петлі – ажурний візерунок, виконуємо від ** 3-4-5 рази, 2 вив, 3 петлі – ажурний візерунок, 1 вив, кром.

Для пройми, на висоті 21,5 (23,5 ) 25,5 см від набірного краю закриваємо з обох сторін 1 х 4 петлі. Разом отримуємо: 52 (62)72 петлі.

Для скосів плечей, відповідно через 37 (41)45 см від набірного краю закриваємо з кожного боку в кожному другому ряді 3 р. по 3 п., ( 1 р по 2 п і 4 р по 4 п) 1 р по 6 п., і 3 р по 5 п.

Для вирізу горловини, на висоті 36 (40)44 см, від набірного краю закриваємо центральні 24 петлі і далі, в кожному другому ряді закриваємо ще 1 р по 2 п і 1 р по 1 п.

Перед.

Виконуємо за аналогією зі спинкою, тільки для вирізу горловини на висоті, відповідно 36 (40)44 см, від набірного краю закриваємо центральні 24 петлі, а потім, в кожному другому ряду ще 1 р по 2 п., і 1 р по 1 петлі. Загальна висота деталі становить 40 (44) 48 см.

Рукав.

На спиці №6 набираємо 32 (38) 42 п. і пров’язуємо резинкою (1х1) 8 см, в останньому ряду при цьому рівномірно убавляємо 8 (9) 8 петель. Разом отримуємо: 24 (29)34 петель.

Продовжуємо в’язання далі на спицях №7, петлі при цьому розподіляємо таким чином: кром. петля, * 2 вив, 3 петлі – ажурний візерунок, повторюємо від *, закінчуємо 2 вив, кром. петля.

Для плавного розширення рукава прибавляємо з кожної сторони в кожному дванадцятому ряду від планки 6 разів по 1 п. Разом отримуємо: 36 (41)46 петель. Всі додані петлі включаємо безпосередньо в візерунок.

Потім, на висоті 56 см, від набірного краю закриваємо всі петлі.

Другий рукав виконуємо аналогічно.

Збірка пуловера.

Деталі необхідно ретельно розправити, злегка зволожити і дати висохнути повністю. Виконуємо шви і вшиваємо рукава. Далі, по вирізу горловини спицями №7 піднімаємо 72 петлі і пров’язуємо 4 см візерунком для планки. Потім петлі закриваємо.