Розміри: 36/38 і 40/42.

Матеріали:

  • пряжа (70% кашемір, 25% шовк, 5% мериносова шерсть, 300 метрів у 25 грамах) 150 (200) метрів білого кольору
  • гачок №3
  • 10 перламутрових ґудзиків діаметром  8 мм. білого кольору;
  • біла атласна стрічка приблизно 4 м. завдовжки і 1 см. шириною 

Основний візерунок.

Виконувати за схемою для гачка А. Починати з петель перед 1-шою стрілкою, постійно повторювати раппорт між стрілками, закінчувати петлі  після 2-гої стрілки. В’язати спочатку з першого по десятий ряди, потім постійно повторювати з третього по десятий ряди. Петлі, які знаходяться над ланцюжком з повітряних петель, вив’язувати з обхватом всієї повітряної петлі. Зверніть увагу: оскільки кількість петель всередині раппорта змінюється, зазначені дані для петель завжди відносяться до рядів стовпчиків з накидом, наприклад 1-й, 2-й, 6-й і 10-й ряди візерунка.

Схема для гачка В показує початок полочок від лінії плеча/горловини = набір петель для спинки позначений сірим кольором. Подвійна стрілка позначає середину спинки.

Схема для гачка С показує обрамлення країв пілочок і вирізу горловини з приєднанням до останнього ряду  спинки і пілочок.

На схемах для гачка D1 і D2 на сірих полях показані обидва ряди зменшення кількості петель в рукавах на висоті зап’ястя – D1 дана для розміру 36/38, D2 для розміру 40/42.

Щільність в’язання: 32 петлі і 13 рядів  основного візерунка гачком № 3 = 10 х 10 см.

Увага.

В’язати всі деталі зверху вниз. Спочатку виконати верхню частину спинки до кінця пройм. Потім в’язати пілочки з приєднанням до плечових швів спинки. Починаючи від пройм, в’язати спинку і пілочки одним полотном до кінця. Стрілки на схемі вказують напрям в’язання.

Опис роботи.Білий ажурний кардиган

Спинка і полочки.

Для спинки зв’язати ланцюжок з 131 (147) повітряних петель + 3 повітряні петлі  для підйому і в’язати гачком основним узором, при цьому в 1-му ряді  вив’язати 1-й стовпчик з накидом з п’ятої повітряної петлі від гачка. На висоті 21,5 см. = 28 рядів від початку відкласти роботу.

Спочатку зв’язати праву полочку за схемою В, починаючи з набірного краю спинки. Для цього ввести гачок в 43-ю (51-ю) повітряну петлю, див. стрілку а, і в’язати 1 виворітний ряд стовпчиком без накиду = 43 (51) петель. Потім продовжити роботу основним візерунком.

У 21-му ряді = 16 см. основного узору для вирізу горловини набрати з лівого краю 24 повітряні петлі + 3 повітряні петлі підйому і продовжити в’язати основним узором = 67 (75) петель. Через 21,5 см. = 28 рядів основного візерунка відкласти роботу.

Потім в’язати ліву пілочку за схемою В. Для цього ввести гачок в останню повітряну петлю спинки, див стрілку b, і в’язати 1 виворітний ряд стовпчиком без накиду = 43 (51) петель, потім продовжити роботу основним візерунком. Наприкінці 22-го ряду  набрати для вирізу горловини 24 стовпчики з накидом з протяжкою, як показано на схемі = 67 (75) петля.

На висоті 21,5 см. = 28 ряд з’єднати всі деталі і в’язати їх одним полотном. Для цього виконати двадцять дев’ятий ряд на лівій пілочці, набрати 37 повітряних петель для лівої пройми, після цього в’язати спинку, набрати 37 петель для правої пройми і в’язати праву пілочку. У наступному ряді з кожної набраної повітряної петлі вив’язати 1 стовпчик з накидом = всього 339 (371) петель, в подальшому ході роботи включити ці петлі в основний візерунок.

На висоті 57 см. = 74 рядів від пройми = після 7 ряду раппорта основного візерунка досягнута загальна довжина спинки і пілочок. Після цього обв’язати край  пілочок і виріз горловини гачком за схемою С, ряд а = стовпчик без накиду, закінчивши з’єднувальним стовпчиком внизу в останньому ряді лівої пілочки. Потім знову набрати петлі по низу правої пілочки, починаючи від стрілки, і в’язати ряд b.

Рукави.

Зв’язати ланцюжок з 107 (115)  повітряних петель + 3 повітряні петлі для підйому і в’язати гачком основним візерунком. На висоті 46 см. = 60 рядів від початку = після 4-го ряду раппорта основного візерунка для зменшення об’єму рукава виконати один раз 5-й і 6-й ряди за схемою D1 (D2), повторюючи при цьому 5 (4)-й  раппорт між стрілками = 75 (83) петлі. Потім в’язати ще 7 см. = 9 рядів, продовжуючи основний візерунок.

Збірка.

Виконати шви рукавів і вшити рукави. Пришити ґудзики до лівої пілочці до ряду перших 10 груп стовпчиків з накидом. Застібнути ґудзики крізь отвори стовпчиків  з  накидом на протилежній пілочці. Розрізати атласну стрічку на 2 рівні частини. Одну частину стрічки протягнути через 42-ий ряд основного візерунка, рахуючи від плеча, другу стрічку, змістивши на 1 ряд, всунути в 43-й ряд основного візерунка. Кінці стрічок загнути по діагоналі і зашити маленькими непомітними стібками, щоб не розсипались краї.

Викрійка і схеми.

Білий ажурний кардиган - викрійка і схема C

Білий ажурний кардиган - схеми A, B, D

logo1

Джерело:

Knitsi.ru