• Обхват ступні 18 см
  • Довжина (від п’яти до верхнього краю) 62 см

Щільність в’язання: 24 п х 36 р = 10 х 10 см при в’язанні спицями меншого розміру лиц. гладдю

Вам знадобиться:

  • 3 мотка пряжі Lorna’s Laces Shepherd Sock (57 г / 197 м, 80% шерсть superwash (для прання в машині) / 20% нейлон) натурального кольору
  • два набори панчішних спиць (по 5 штук) 3,25 і 3,5 мм
  • 4 прозорі резинки довжиною 53,5 см (або довжиною, рівної окружності ноги вище коліна)
  • допоміжна спиця для кіс
  • маркери петель

Гольфи в’яжуться по колу, знизу вгору. Візерунки з мереживних квітів ззаду і мініатюрних листів спереду з’єднуються бічною косичкою, яка тягнеться до самого верху, де плавно переходить в манжету, прикрашену косами, ажурною в’язкою і рубчиком. Тонка еластична нитка, яка простягнута через верхній край манжети, утримує гольфи на місці.

Умовні позначення:

Пл = Додайте 1 п, вив’язавши лиц. за передню і задню стінки наст. петлі.

П1П = лівою спицею підійміть ззаду поперечну нитку між останньою пров’язаноюАжурні гольфи і наступною петлею на лівій спиці. Пров’яжіть лиц. скрещ. за передню стінку петлі.

П1Л = лівою спицею підійміть спереду поперечну нитку між останньою пров’язаною і наступною петлею на лівій спиці. Пров’яжіть лиц. скрещ. за задню стінку петлі.

Приб. 9 з 3 п = ЛЗрзм, п. залиште на лівій спиці, н, (пров’яжіть ці 3 п. лиц. разом, не скидаючи їх з лівої спиці, н.) 3 рази, пров’яжіть ці 3 п. лиц. разом і скиньте з лівої спиці – з 3 п виходить 9.

Мисок.

Спицями меншого розміру наберіть 8 п. Наст. ряд (ВС) 8 вив.

Наст. ряд 8 лиц. На ЛС підійміть 8 п. з набірного краю. ПМ на початку ряду – 16 п.

Рівномірно розподіліть п. на 4 спицях.

Наст. ряд приб. Пл, 5 лиц., Пл, 1 лиц., Пл, 5 лиц., Пл, 1 лиц. Пров’яжіть таким чином, вив’язуючи прибавлені п. лиц., ще 3 ряди – 32 п.

Пров’яжіть 1 ряд прямо.

Наст. ряд приб. п. таким же чином у кожному 2 р. ще 4 рази – 48 п.

Наст. ряд лиц. до остан. 2 п., ПМ в новому початку ряду, розподіліть п. наст. чином: 28 лиц. (п. підйому стопи), ПМ, 20 лиц. (п. підошви).

Ажурні гольфиСтопа.

Поч. в’язати за схемою 1.

Петлі підйому в’яжіть за схемою 1, а петлі підошви панчішною в’язкою. (Прим. на лівій ступні косу в 1 руб. В’яжіть К4П, на правій ступні К4Л.) Пров’яжіть 1-17 р. за схемою 1 раз, і далі повт. 14-17 р., поки довжина ступні не складе на 7 см менше довжини від миска до чашечки п’яти, закінчить 17 р.

Клин підйому стопи.

Наст. ряд приб. п. підйому по рис., П1Л, п. підошви по мал., П1П – 51 п. Приб. п в кожному 2 ряду ще 9 разів, приб. петлі в’яжіть лиц. – 69 п.

Наст. ряд пров’яжіть п. підйому по схемі (ряд 17) і відкладіть.

Чашечка п’яти

Зал. 40 п. в’яжіть поворотними рядами наст. чином:

Ряд 1 (ЛС) 23 лиц, протяжка, 1 лиц, повернути.

Ряд 2 (ВС) 1 п. зняти, 7 вив., В2рзм, 1 вив, повернути. Поч. в’язати за схемою 2.

Наст. ряд пров’яжіть укорочені ряди 1-15 за схемою 2

Щиколотки

Наст. ряд пров’яжіть 25 п. ряду 15 по схемі 2, ПМ в новому початку ряду і далі всі п. за схемою. (Прим.: в 15 і 17 р. убав. по 2 п.). Пров’яжіть за схемою до 30 р. включно. Повт. 19-30 ряди ще 2 рази.

Халяви.

Поч. в’язати за схемою 3. Перейдіть на спиці більшого розміру. Пров’яжіть ряди 1-28 за схемою 3. Далі з задньої сторони в’яжіть ряди 1 -12, а з передньої сторони ряди 25-28, поки з задньої сторони не буде зв’язано 9 квіток. Закінчіть 12 р.. за схемою 3.

Резинка.

Поч. в’язати за схемою 4.

Пров’яжіть 1-51 р. за схемою 4. Пров’яжіть 1 ряд лиц. Вільно закрийте п., використовуючи при необхідності спицю більшого розміру.

Збірка.

Намочіть резинку і дайте висохнути.

Щоб гольфи не сповзали, протягніть по 2 прозорі резинки через 2 ряд дірочок вздовж верхнього краю резинки.

Ажурні гольфи - схема 1

Переклад пояснень до схем.

Ластовиця. Почати схему 2

В’язати за схемою 2 до ряду 16 – 25 п п’яти ост.

Нога. З’єднати для в’язання по кругу.

Коло 17 (ЛС) 1 зняти, 1 лиц, вставити маркер для нового початку кола, в’язати до кінця кола 17 над рештою петель. Продовжити за схемою 2 до 32 кола, потім 12-коло повторити ще двічі.

Почати схему 3. Перейти на великі спиці.

В’язати за схемою 3 до 36 кола, потім в’язати 12-коло повторювати до 9 закінчених квітів, почати 10-й квітка, закінчити колом 36.

Манжета. Почати схему 4. В’язати 1 -51 ряди схеми 4. Продовжити по візерунку як написано.

 Ажурні гольфи