Ажурне в'язанняМи не часто замислюємося над питанням: «Звідки бере початок мистецтво в’язання?». Напевно, багато хто здивується, коли дізнається, що його витоки були виявлені в Північних морях. Перші сітки, зв’язані рибалками – перші ажурні узори, які поступово переходили в сучасну моду. Легенда розповідає про те, що в той час, коли море сердилось і вирувало, а човни стояли на причалі, рибалки інструментами для плетіння мереж в’язали собі перші «светри».

Ажурне в’язання – найдавніший вид рукоділля. Якщо давати йому точне визначення, то можна сказати, що візерунки з накидами, що утворюють отвори, називаються ажурними. Для виконання ніжних жіночних моделей ажурне в’язання припускає використання тонких, рівних ниток. Пряжу можна брати як м’яку, так і більш жорстку, залежно від вибору моделі і польоту вашої фантазій. Ажурне в’язання не завжди передбачає виконання всієї речі «дихаючим» візерунком. Його можна використовувати і для прикраси моделей. Деякі малюнки імітують мережку. Як правило, такий узор розташовується по горизонталі. Для акценту при вив’язування «мережки» можна змінити пряжу на контрастну (за кольором) чи сучасну – декоративну. Яке рішення прийняти, підкаже смак та інтуїція.

Ажурне в'язанняНезвично і оригінально виглядає ажурне в’язання з грубої пряжі. На перший погляд складна і надзвичайно красива річ може виявитися дуже простою для виконання. Дуже цікаво виглядає ажурне в’язання при такому, незвичайному поєднанні пряж, як мохер і віскоза, мохер і шовк, мохер і бавовна. Моделі, виконані спицями великого розміру, придатними для товстої пряжі, при переході на тонку нитку виконуються з декількома накидами. Ефект виходить не тільки несподіваний, але й просто приголомшливий. У якому б варіанті не використовувалися ажурне в’язання, вони завжди буде виглядати жіночно і ніжно. Не можна не відзначити і те, що при виконанні моделей, ажурне в’язання вимагає дуже незначної витрати пряжі, саме найменше, порівняно з виконанням будь-яких інших візерунків. Пояснюється це використанням накидов при їх вив’язуванні.

Існують два прийоми виконання накиду: рухом спиці «до себе» і «від себе». Накид «від себе» застосовується вкрай рідко, оскільки він дає занадто великі отвори і спотворює малюнок. У ручному в’язанні, як правило, застосовують накид «до себе». Для виконання деяких ажурних візерунків потрібно зробити кілька накидов поспіль, тобто кілька витків навколо спиці.

Багато таємниць, незвіданих можливостей і несподіваних рішень зберігає в собі ажурне в’язання. Головне не боятися і прагнути їх розгадати.

Ажурне в'язання