• 400 г білої пряжі 160 м в 50 г (96% бавовни, 4% поліестеру);
  • гачок № 3,5.

Мотив гачком.

Набираємо ланцюжок з 4 повітряних петель, з’єднуємо їх в кільце, далі продовжуємо в’язати рядами за схемою № 1 в кругову. Всі інші мотиви в’яжемо як і перший, тільки в останньому ряду з’єднуємо їх між собою в зазначених місцях. 

Ажурний візерунок.

Число петель кратне 6 + 1 + 1 пов. петля  підйому. В’яжемо за схемою № 2, починаючи петлями перед рапортом, повторюємо рапорт і закінчуємо петлями після рапорту. Виконуємо 1 раз з першого по третій ряд, потім повторюємо тільки другий і третій ряди.

Візерунок з арок.

Кількість петель кратна 21 + 1 + 1 пов. петля  підйому. В’яжемо за схемою № 3. Виконуємо 1 раз з першого по сьомий ряд, три рази з другого по сьомий ряди, 1 раз восьмий і дев’ятий ряди, разом 27 рядів. Рапорт для 8 і 9 рядів вказаний зверху схеми.

Візерунок з фестонами.

Число петель кратне 18 + 1 + 1 пов. петля підйому. В’яжемо за схемою № 4. Виконуємо 1 раз з першого по восьмий ряди.

Кайма:

1 ряд: тільки сбн.

2 ряд: * 1 сбн, 1 «піко» (3 повітряні петлі, 1 сбн в 1 пов. п), пропустити 1 сбн, повторювати від *.

Опис роботи.Ажурне літнє плаття

Спинка.

В’яжемо 12 мотивів, з’єднуємо їх в прямокутник 2 по 6 мотивів.

Для верхньої частини обв’язуємо край за схемою №1, починати від стрілки А. Потім пров’язуємо 73 стовпчика без накиду. Далі в’яжемо ажурним візерунком, рівномірно додаючи в першому ряду 18 петель отримуємо 91 петлю.

Для бічних скосів додаємо від ажурного візерунку, з кожної сторони у кожному ряді 6 раз по 1 петлі отримуємо 103 петлі.

Через 6 см від початку ажурного візерунка залишити для формування пройми з двох сторін 6 петель, і в кожному 2 ряді 3 рази по 2 петлі отримуємо  79 п.

Через 22 см чи 26 рядів від початку ажурного візерунка залишаємо для вирізу горловини середніх 41 петлю і закінчуємо сторони окремо.

Для заокруглення вирізу горловини з внутрішньої сторони залишаємо в кожному другому ряду 1 раз 3 п. і 1 раз 2 п.

Через 31 ряд чи 26 см. від початку ажурного візерунка закінчуємо роботу.

Для нижньої частини обв’язуємо нижній край прямокутника з мотивів, як верхній край, потім в’яжемо ажурним візерунком на 91 петлі.

Для розширення полотна додаємо з обох сторін у кожному другому ряду 8 разів по 1 петлі отримуємо 107 петель. Через 15 см чи 18 рядів від початку ажурного візерунка ( 2-й ряд узору) в’язати 1 ряд сбн, зменшивши 1 петлю отримуємо 106 петель.

Потім в’яжемо візерунком з арок. Через 26 см чи 27 рядів від початку візерунка з арок в’язати на 127 петлях візерунком з фестонами. Через 9,5 см чи 8 рядів від початку візерунка з фестонами роботу закінчити.

Перед.

В’яжемо аналогічно спинці, але з глибшим вирізом для горловини, для чого через 15 см. від початку ажурного візерунка, залишаємо середніх 15 петель, і потім в кожному 2 ряді 6 разів по 3 петлі.

Збірка.

Виконуємо всі шви, виріз горловини і пройми обв’язуємо 2 рядами кайми.

Ажурне літнє плаття - схеми

Літнє плаття